NMa: steeds betere marktwerking in de energiesector

NMa: steeds betere marktwerking in de energiesector

De energiemarkt voor consumenten is dynamisch en ontwikkelt zich goed. Tegelijkertijd kan de groothandelsmarkt voor gas en elektriciteit zich nog verder ontwikkelen. Dit blijkt uit de energiemonitor ‘De Nederlandse energiemarkten in 2010’ die de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft gepubliceerd.

Overstappen energie

Een overstap van energieleverancier kan een huishouden een voordeel opleveren van enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar en verloopt doorgaans soepel. De helft van de consumenten is sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 al eens overgestapt van energieleverancier of contract. Daarbij is de angst voor administratieve rompslomp als reden om niet over te stappen gedaald; overstappen wordt steeds vanzelfsprekender. Jaap de Keijzer, bestuurslid van de NMa: “Overstappen leidt tot overstappen. Wie eenmaal ervaart hoe eenvoudig het gaat, blijkt sneller geneigd nogmaals over te stappen. Consumenten ervaren dat het geen gedoe is om over te stappen”. De tevredenheid over de totale dienstverlening van de energiebedrijven stabiliseert op hoog niveau en neemt op sommige aspecten zelfs toe.

Consumenten blijven energie een moeilijk product vinden om te begrijpen. De prijs is nog steeds het belangrijkste criterium voor een consument om over te stappen op een ander contract of naar een andere leverancier. Consumenten die zich oriënteren op een overstap hebben moeite om aanbiedingen met elkaar te vergelijken en vooral om de aanbiedingen te begrijpen. Het belang van goed vergelijkbare en begrijpelijke aanbiedingen, bijvoorbeeld via prijsvergelijkingssites blijft groot. De NMa blijft energiebedrijven ook in 2011 stimuleren om de consument goed te informeren.

Kentering verwacht op gasmarkt

Marktwerking op de Nederlandse groothandelsmarkt gas is tot nu toe beperkt van de grond gekomen. De gasmarkt wordt met name gehinderd door een beperkte toegang tot flexibiliteit. De Keijzer: “Door wijzigingen in de Gaswet voorziet de NMa dit jaar een omslag. Per 1 april voert GTS een nieuw marktmodel en een nieuw balanceringsregime in. We verwachten veel van de impuls die hiervan uitgaat naar de marktwerking in de gasmarkt, vooral ook omdat Gasterra tegelijkertijd met nieuwe producten en diensten op de markt komt”. Vanaf 1 april gaat Gasterra producten en diensten aanbieden waarmee fluctuaties in de gasvraag, zowel op korte termijn als voor de seizoenen, zijn op te vangen. Met deze veranderingen krijgen energieleveranciers op de consumentenmarkt meer mogelijkheden om gas in te kopen. Hier profiteert ook de consument van.

Marktintegratie elektriciteitsmarkt vordert

De groothandelsmarkt voor elektriciteit loopt duidelijk voor op de gasmarkt, maar de marktwerking kan ook daar nog verder worden verbeterd. Belangrijk is de voortgang van de marktintegratie met omringende landen. Meer concurrentiedruk heeft een positief effect op de consumentenwelvaart. Op 9 november 2010 is marktkoppeling geïntroduceerd met Duitsland en op 12 januari 2011 met de Scandinavische markt. De capaciteit op de verbindingen met Duitsland en Noorwegen wordt hierdoor efficiënter benut. De Keijzer: “Een volgende stap voor de elektriciteitsmarkt is de verbinding met Engeland via de BritNed-kabel. Naar verwachting wordt deze 1 april 2011 in gebruik genomen. Als potentiële knelpunten in het binnenlandse net tijdig onderkend worden, kan Nederland optimaal profiteren van de koppelingen met buurlanden”.

Lees/download hier het marktonderzoek naar de stand van zaken op de energiemarkt.