Canadees gasbedrijf wil in Nederland naar gas boren

Canadees gasbedrijf wil in Nederland naar gas boren

Het Canadese gasbedrijf Cuadrilla wil in de Flevopolders en in Noord-Brabant naar gas boren. Door nieuwe boortechnieken is het mogelijk om in diepere aardlagen naar aardgas te boren. In Nederland bevindt zich die ponder de grond zeer veel schaliegas. Eerder kon het gas niet uit leisteen worden gewoon, met de huidige techniek kan dat wel.

Schaliegas

In tegenstelling tot aardgas staat schaliegas niet onder druk en volstaat het niet ‘een pijp in de grond te slaan’. Er moeten meerdere putten geslagen worden die met water, zand en chemicaliën worden geïnjecteerd. Dit ‘fracking-proces’ zorgt ervoor dat haarscheuren ontstaan in de leisteenlaag waarna het gas opgepompt kan worden.

Hoge verwachtingen

Het Canadese Cuandrilla verwacht veel van deze nieuwe techniek en heeft proefboringen aangevraagd in de Flevopolders en in Noord-Brabant. In de VS wordt ‘fracking’ al op steeds grotere schaal toegepast. Het voornemen van Cuandrilla stuit op bezwaren van omwonenden en een milieubeweging zoals de Haarense Stichting Schaliegas Vrij. De winning zou ten koste gaan van het milieu en landschap.

Audio / visueel