Japan roept hulp in van Nederlandse energie start-up

Japan roept hulp in van Nederlandse energie start-up

Eén van de grootste energiebedrijven van Japan, Chubu Electric Power, is geïnteresseerd in de producten van de jonge Amsterdamse energie start up Home Automation Europe (HAE). Dinsdag 14 juni bezoekt een delegatie van 14 personen Amsterdam.

HAE ontwikkelt hardware en software waarmee consumenten gedetailleerd inzicht krijgen in hun energieverbruik en daarmee meer grip houden op hun energiekosten. Een voorbeeld daarvan is de Quby, waarmee het bedrijf eerder dit jaar de Smart Grids Innovation Award won.

Aardbeving
Na de aardbeving in Japan is de behoefte aan energiebeheersing enorm toegenomen, aldus HAE. Elektriciteit in Japan is op dit moment schaars. De ramp in Fukushima heeft Japan doen besluiten geen kerncentrales meer bij te bouwen.

Chubu Electric Power Co. is de derde energiemaatschappij van Japan (omzet 2010: ca. 22 miljard euro). Met zo’n 16.000 werknemers levert Chubu energie aan 10 miljoen zakelijke klanten en huishoudens. Het bedrijf heeft uit voorzorg zijn kerncentrales stil moeten leggen.

Airco
Om de terugval in de elektriciteitsvoorziening op te vangen, wil de overheid inzetten op zonne- en wind- energie. Ook wil de overheid versneld energiebesparende maatregelen doorvoeren: de Japanners moeten leren met minder energie toe te kunnen. Intussen staat de zomer voor de deur en is de verwachting dat de vraag naar energie stijgt door intensief airco gebruik.

Display
‘Wij kregen de vraag vanuit Japan of onze producten aan te passen zijn voor de Japanse markt’, zegt Arjen Noorbergen, Chief Technical Officer van HAE. ‘Uit onderzoek in Nederland blijkt onze aanpak een blijvende besparing van zo’n 10 tot 15 procent op te leveren voor zowel elektriciteit als gas. Stel dat alle Japanners zo’n energiedisplay hebben, dan zouden ze het dubbele kunnen besparen van wat Fukushima produceerde’.

Chubu is begin dit jaar in contact gekomen met HAE bij een bezoek aan het Amsterdam Smart City programma, een samenwerkingsverband tussen Amsterdammers, bedrijven en overheden rondom energiebesparing. Tijdens het bezoek bekijken Chubu en HAE hoe zij een samenwerking vorm kunnen geven.