SolarClarity: “Nederland loopt een fase achter met zonne-energie”

SolarClarity: “Nederland loopt een fase achter met zonne-energie”

SolarClarity ontwerpt zonne-energiesystemen en is als groothandelsbedrijf toeleverancier van zonne-energiesystemen naar de installatiesector. CEO Peter Desmet, van origine Belg, in Nederland opgeleid, zegt: “Nederland ligt naast de grootste PV-markten (Duitsland en België) van Europa. Maar iedere beleidsmaker die ik spreek doet net alsof zonne-energie nog iets experimenteels is. Het is zo flagrant. Hoe komt dat toch?”. Het is niet de enige keer dat Desmet zich opwindt over de houding ten opzichte van zonne-energie.

Achterlopen

Nederland loopt achter op haar buurlanden. Desmet: “Kijk naar Duitsland tien jaar geleden en kijk naar Duitsland nu. Duurzame energieopwekking is exponentieel gegroeid. België wekt bij momenten 13 procent van haar energie op met de zon. Zonne-energie wordt hier nog gezien als experimenteel product dat nog in de kinderschoenen staat. Mijn advies: ‘Stap met een aantal ambtenaren in een busje en rijd een rondje door Duitsland en Vlaanderen. België heeft meer capaciteit geïnstalleerd dan China. Het is een grotere zonne-energiemarkt dan Frankrijk en Spanje tezamen. Daar worden echt meters gemaakt met de klimaatdoelstellingen”.

Mao achter de dijken?

Het steekt Desmet dat de gevestigde energiewereld zonne-energie nog niet serieus neemt. Hij maakt een vergelijking met de opkomst van de pc en internet. Desmet: “Toen zei IBM ook: ‘Ach, pc’s, mensen blijven toch wel onze mainframes gebruiken’. Een grotere fout konden ze niet maken. Nu zeggen de energiemastodonten: ‘Ach, dat decentraal energie opwekken, wat een gedoe’. Een lobbyist voor fossiele energie zei tegen mij: ‘Zonne-energie. Dat is hetzelfde als Mao in China die de dorpsbevolking verplichtte om kleine staalsmederijen in eigen gebruik te nemen’”.

Onafhankelijkheid

Het is deze houding die volgens Desmet de kansen voor duurzame energie in Nederland ondermijnt. Tegelijkertijd worden mensen niet serieus genomen. Desmet: “Mijn ervaring is dat mensen graag zelf energie willen opwekken en niet afhankelijk willen zijn van een energiemaatschappij. Onafhankelijkheid is samen met het financiële voordeel en de CO2-reductie de redenen waarom voor duurzame energie wordt gekozen”. Overigens levert SolarClarity niet meer aan consumenten. Desmet: “De markt is in Nederland te klein, er zijn heel veel spelers op de markt en de markt wordt ook verstoord door subsidieregelingen zoals de SDE+. Dat is toch een loterij, omdat vooraf niet zeker is hoeveel je krijgt toegekend”.

In ontwikkeling

Nederland is volgens Desmet ook de moeilijkste markt waar hij actief is, omdat zonnepanelen altijd in verband worden gebracht met ‘duur’. Niets is minder waar. Desmet: “Henk en Ingrid, let op! In Nederland is het maken van zonnestroom voor consumenten en kleine ondernemers goedkoper dan het inkopen van grijze stroom. Dat is uniek in Europa, maar in Nederland is dat besef er niet”. Volgens Desmet is het voordeel dat de prijs van zonnestroom stabiel is, doordat een zonnestroom systeem 25 jaar meegaat en slechts een eenmalige investering vergt. Deze investering is binnen tien jaar terug te verdienen, aldus Desmet. Desmet: “Dan kun je later wel tegen je kleinkinderen zeggen: ‘ik heb gedaan wat ik kon’. En wat is belangrijker: dat je nog 1000 euro kunt besparen (door de dalende prijzen de komende jaren) of dat je nu investeert in een duurzame wereld?”