Energie 2011 – IBC SOLAR: “In Nederland ontstaat gestage groei in PV”

Energie 2011 – IBC SOLAR: “In Nederland ontstaat gestage groei in PV”

IBC SOLAR BV is een dochter van moederbedrijf IBC SOLAR AG. Het Duitse moederbedrijf is in 1982 opgericht door Udo Möhrstedt en heeft inmiddels meer dan honderdduizend zonnepaneelinstallaties verkocht. De wereldwijde omzet in 2010 was bijna 1 miljard euro (971 miljoen euro), waarmee het een van de grootste handelaren in zonnemodules ter wereld is.

Gestage groei

Peter Meijers is directeur / mede-eigenaar van IBC SOLAR BV in Nederland. Gevraagd naar ontwikkelingen in de markt ziet Meijers op de particuliere markt een gestage groei ontstaan. Meijers: “We zien in onze boeken een gestage groei van de Nederlandse markt ten opzichte van de Belgische markt. Het voordeel is dat de Nederlandse markt niet subsidie gedreven is. We verwachten op de korte termijn een behoorlijke explosie in de Nederlandse markt ontstaat. We weten niet hoe groot de markt is om dat bezitters van PV panelen niet worden geregistreerd. De branche groeit wereldwijd met 25 procent en we weten dat voor consumenten en kleinzakelijke gebruikers het opwekken van zonnestroom inmiddels goedkoper is dan de inkoop van grijze stroom”. Meijers rekent voor dat het opwekken van zonnestroom inclusief BTW en installatie 17,6 eurocent per kWh kost op basis van marktconforme prijzen. Voor de inkoop van grijze stroom ligt deze prijs tussen 22 en 23 eurocent per kWh.

Kwaliteitscontrole

Volgens Meijers loopt IBC SOLAR in de branche voorop op het gebied van kwaliteitscontrole. Meijers: “Onze producten worden ook bij SGS gecertificeerd (Société Générale de Surveillance, Zwitsers toetsingsinstituut, redactie) en we doen steekproefsgewijs een controle bij de ingang van de fabriek. Zodra we van een leverancier fouten ontdekken, gaan we over op 100 procent ingangscontrole. We monitoren ook de concurrentie en daarin zien we verschillen optreden. Op basis daarvan kan ik stellen dat we tot de kopgroep behoren”.