Nederland heeft op papier landelijk netwerk laadpunten

Nederland heeft op papier landelijk netwerk laadpunten

Zes marktpartijen hebben bij Rijkswaterstaat een aanvraag ingediend om in total 459 laadpunten te installeren. Hiermee reageert de markt op de  openstelling van de vergunningaanvraag voor het aanbieden van stroom op verzorgingsplaatsen op 10 januari.

Landelijk dekkend netwerk

Met deze flinke uitbreiding zou hiermee een landelijk dekkend netwerk voor de elektrische auto ontstaan. Rijkswaterstaat gaat de vergunningsaanvragen zo snel mogelijk verwerken. Er zijn ruim driehonderd verzorgingsplaatsen, waarvan op de meeste twee oplaadpunten geplaatst kunnen worden. Als er te weinig ruimte is bij een verzorgingsplaats, wordt een oplaadpunt geloot. De eerste snellaadpalen op verzorgingsplaatsen kunnen waarschijnlijk medio 2012 in gebruik worden genomen.

Laadtijd

Een snellader, die onder meer door het Nederlandse Epyon wordt geleverd, heeft een vermogen van 50 kW. Een Nissan Leaf bijvoorbeeld, met een benodigd vermogen van 30 kW is binnen een half uur voor 75 procent weer opgeladen. Omgerekend heeft een snellader zeven minuten nodig om een bereik van 20 kilometer toe te voegen.
Op de websites zijn www.oplaadpalen.nl, www.groenopladen.nl en www.stekkerweb.nl zijn overzicht te zien van oplaadpunten.

Interview ABB

Lees on interview met het bedrijf ABB die de Nederlandse start-up Epyon vorig jaar heeft gekocht.

Bron: Rijkswaterstaat