GE en Carbon Trust steken vijf miljoen dollar in start-ups

GE en Carbon Trust steken vijf miljoen dollar in start-ups

General Electric en de Britse non-profit organisatie Carbon Trust hebben een startersfonds van vijf miljoen dollar (3,76 miljoen euro) opgericht voor de ontwikkeling van koolstofarme technologieën op het gebied van infrastructuur. Beide partijen gaan bedrijven selecteren met het meeste potentieel. Tom Delay, CEO van Carbon Trust: “In een dalende markt is het extra belangrijk om dit soort ondernemingen te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze snel groeiende bedrijven voor een enorme groei van de werkgelegenheid kunnen zorgen. Tegelijk hebben ze ook meer kapitaal nodig en dit kan een probleem worden als banken maar beperkt kunnen lenen. Startersfondsen als deze kunnen hierbij uitkomst bieden.”

Europese groei

General Electric en Carbon Trust wil de Europese groei in schone technologie te versnellen. Volgens de partijen wordt er sinds 2007 in Europa veertig procent minder geïnvesteerd in schone energie. Delay zegt over de samenwerking: “Deze samenwerking zal Europa helpen zijn potentieel waar te maken. Historisch gezien is Europa de leider op het gebied van innovatie, maar we moeten ervoor zorgen dat ondernemingen actief in de schone technologie snel en effectief gecommercialiseerd worden zodat Europa een voorloper kan blijven”.

GE Innovatie barometer

Uit de Innovatie Barometer van GE, waarbij 2800 ondernemingen in 22 landen wereldwijd zijn ondervraagd, blijkt dat Europese bedrijven innovatie als essentieel zien voor de economische en maatschappelijke ontwikkeling. Ook vinden ze dat innovatie niet genoeg wordt gestimuleerd. Uit het onderzoek blijkt verder dat Europese onderneming de samenwerking met andere partijen nodig vinden om tot innovatie te komen. Daarbij kunnen MKB-bedrijven en eenmanszaken net zo innovatief zijn als grote, ‘corporate’ bedrijven.

GE ‘ecomagination’-initiatief

De samenwerking tussen GE en Carbon Trust is onderdeel van de ‘GE ecomagination Challenge’, een fonds waar GE tweehonderd miljoen dollar in stortte om schone technologieën te financieren. Tot nu is daarvan 134 miljoen dollar geïnvesteerd in start-ups.

Bron: persbericht
Foto: EBPulse.com