UPDATE: “Financiële problemen Solar Total vorig jaar opgelost”

UPDATE: “Financiële problemen Solar Total vorig jaar opgelost”

Zonnepaneelinstallateur Solar Total uit Elst is in 2011 in financieel zwaar weer gekomen, maar de aandeelhouders Rabobank en SET Venture partners hebben nieuw groeikapitaal in het bedrijf gestoken. De Rabobank heeft het bedrijf ondergebracht bij haar private equity-afdeling. De nieuwe CEO Mike van der Wallen van Solar Total zegt: “De financiele problemen zijn een verhaal uit 2011. Eind 2011 zijn deze problemen opgelost doordat de Rabobank en SET Venture partners de balans hebben gezuiverd en groeikapitaal hebben verstrekt”. Van der Wallen geeft aan dat Solar Total haar activiteiten in Engeland en Frankrijk heeft afgestoten en dat ze zich nu concentreert op Nederland, België, Duitsland en Italie.

‘Perspectief’

Bij Solar Total werken vijfhonderd medewerkers met een jaarlijkse omzet van ongeveer 170 miljoen euro. Jan Cees Prins van Rabo Private Equity zegt tegenover het Financieele Dagblad ‘wel perspectief’ te zien. Volgens marktinsiders wilde het bedrijf ‘te snel te veel’. De installateur heeft in de voorgaande jaren te veel voorraad ingekocht voor de markten in Engeland en Frankrijk. Vervolgens stokte de regelgeving in deze landen, waardoor het bedrijf met haar voorraden bleef zitten. Ruim twee jaar geleden had het bedrijf ook nog plannen om naar de beurs te gaan.

Afboeking

De voorraden van Solar Total zijn met ongeveer vijftien miljoen euro afgeboekt. Het eigen vermogen van Solar Total is verdampt tot nul en (enkele) rekeningen kunnen niet meer betaald worden. Vandaar dat de Rabobank heeft moeten ingrijpen. De schuld van het bedrijf bedraagt achttien miljoen euro, waarvoor zeven miljoen euro omgezet is in aandelen. Hiermee is de bank nu voor driekwart eigenaar van het bedrijf.

Aandelenpakket

De andere 25 procent van Solar Total is in handen van SET Venture Partners. Dit fonds van Delta en Essent, moest gelijk 1 miljoen euro bij laten storten. De oprichters, onder meer de vorige CEO Kees Onstein, zijn hun belangen, zestig procent van de aandelen, verloren.

Bron: Het Financieele Dagblad