Wereldwijde investeringen in duurzame energie nemen sterk af

Wereldwijde investeringen in duurzame energie nemen sterk af

De investeringen in duurzame energie zijn wereldwijd gekelderd naar 27 miljard dollar (20,5 miljard euro) in het eerste kwartaal van 2012. Dit is het laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2009 (20 miljard dollar), die de financiële crisis om zich heen sloeg. Dit blijkt uit cijfers van New Energy Finance, een onderzoeksbureau van Bloomberg.

Investeringsbedragen

In het laatste kwartaal van 2011 lag het investeringsbedrag nog 28 procent hoger. Ook in het eerste kwartaal van 2011 lag het cijfer 22 procent hoger. Vorig jaar was er sprake van een recordjaar aan investeringen met 263 miljard dollar in totaal. Van de 27 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2012 is er 24,2 miljard euro geinvesteerd in de financiering van voornamelijk wind – en zonneparken en biogasinstallaties. Durfkapitalisten en privaty equity fondsen stoken 1,9 miljard dollar in duurzame energie. 601 miljoen dollar is er op de aandelenmarkten gespendeerd. Bloomberg heeft investeringen in kleinschalige (particuliere) projecten en Research & Development niet in de cijfers meegeteld.

Subsidieloos ontwikkelen

De verklaringen voor de afname zijn bezuinigingen van overheden op vergoedingen voor zonne-energie en belastingvoordelen. In Spanje is het feed-in-tarief systeem gestopt en in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk zijn de vergoedingen drastisch verlaagd.CEO Michael Liebrich van New Energy Finance zegt: “De lagere investeringen zijn het resultaat van de groeiende onzekerheid door de afname van overheidssteun. In zowel Europa en de VS zijn er geen tekenen dat dit gaat verbeteren”. In Europa zijn er incidenteel wel voorbeeld van zonneparken die zonder subsidie worden gerealiseerd, zoals projecten van Wuerth Solar en Gerhlicher Solar in Spanje.

Aflopende belastingvoordelen

De Amerikaanse regering kwam tot eind vorig jaar ontwikkelaars van zonneparken tegemoet door dertig procent van de kosten te dragen. Ook de Production Tax Credit, waarmee producenten 2,2 dollarcenter per kWh aan windenergie aan vergoeding krijgen, loopt eind dit jaar af. Toen in 2003 de vorige belastingregeling afliep, nam de productie van windenergie in de VS af van 1.670 megawatt naar 397 megawatt in 2004. De Amerikaanse NGO Pew Charitable Trusts geeft aan dat er in 2014 nog geen windenergieprojecten in het land gepland zijn.

Nederland als reddingsboei?

Binnen de branche hebben deze ontwikkelingen ertoe geleid dat steeds meer bedrijven de ontwikkeling van grootschalige projecten op een laag pitje zetten en zich primair inzetten op de consumentenmarkt. Nederland wordt gezien als een van de landen met groeipotentieel van particulieren en kleine ondernemers.

Vraag aan de lezer: in welke markten in Europa zien jullie nog mogelijkheden om rendabel een grootschalig zonne-energiepark te realiseren?

Bron: Bloomberg New Energy Finance