Brazilië heeft grootse ambities: “300.000 nieuwe PV-systemen in 2030”

Brazilië heeft grootse ambities: “300.000 nieuwe PV-systemen in 2030”

Brazilië heeft grootse ambities op het gebied van zonne-energie. De opkomende economie mikt op een zonne-energiemarkt van drie miljard dollar (bijna 2,3 miljard euro) binnen twintig jaar tijd.

Saldeersysteem

De ‘Agencia Nacional de Energia Eletrica’ (ANEEL) heeft besloten dat huiseigenaren en kleine ondernemers de elektriciteit opgewekt via zonne-energie kunnen salderen tegen de grijze stroom die ze ‘s nachts verbruiken. Luis Otavio Colaferro, partner bij de Braziliaanse zonnepanelenleverancier Blue Sol, denkt dat de vraag naar zonnepanelen fors gaat toenemen (+50 procent) door deze nieuwe regel. Colaferro: “Voorheen kon zonne-energie niet gesaldeerd worden op een ander moment dan het moment van opwekken”. De stroomprijzen zijn in het land in een jaar tijd met tien procent toegenomen en zijn in vergelijking met de VS twee keer zo hoog.

300.000 PV-systemen

Nleson Fonseca Leite, voorzitter van de brancheorganisatie Associacao Brasileira de Distribuidores de Energia Eletrica, verwacht dat er 300.000 PV-systemen geïnstalleerd zijn in 2030 met een waarde van drie miljard dollar. Voor het opwekken van duurzame energie (zon, wind, biomassa en hydro-energie), kunnen consumenten nu ‘credits’ krijgen die energiebedrijven moeten accepteren in ruil tegen energie die ze van het energienet gebruiken.

Vier megawatt in 2011

In Brazilië is in 2011 vier megawatt aan capaciteit geïnstalleerd, voornamelijk op het platteland. Guilherme Araujo, CEO bij de ontwikkelaar Empresa Brasileira de Energia Solar, zegt tegen persbureau Bloomberg: “We hebben grote verwachtingen voor op de korte termijn. Het salderen is een uitstekende prikkel”. Onderzoek wijst uit dat in sommige delen van Brazilie meer dan 1.400 kilowattuur wordt gegeneerd van elke geïnstalleerde kilowatt.

Grootschalige projecten

De nieuwe regels van ANEEL maken ook grootschalige projecten op het gebied van zonne-energie interessant. Projecten tot dertig megawatt groot maken kans op tachtig procent korting op de kosten voor energie-distributie en transmissiesystemen.Bedrijven zoals Eletrosul Centrais Eletricas SA and Tractebel Energia SA (TBLE3) kondigden in 2011 achttien PV-projecten aan met een totale capaciteit van 24,6 megawatt. De bouw van deze projecten zullen aan het einde van 2013 starten, zegt Leonidas Andrade, directeur PV bij de brancheorganisatie Associacao Brasileira da Industria Eletrica e Eletronica. Andrade: “Dit jaar word teen historisch jaar voor zonne-energie”. Op dit moment is er een grootschalig PV-project in werking, een 1 megawatt grote centrale in Taua van de MPX Energia SA.

Producent

Ook aan de productiekant timmert Brazilië aan de weg. Ontwikkelaar Braxenergy Desenvolvimento de Projetos de Energia Ltda. gaat een productiehal (vijftig miljoen dollar groot) bouwen voor de productie van zonnecellen. Tecnometal Equipamentos Ltda., de enige zonnepanelen fabrikant van Brazilie, investeert 127 miljoen dollar in een fabriek om siliconen te zuiveren en een andere fabriek om het ruwe material in zonnecellen om te vormen.

Import-belasting

Door een import-belasting van twaalf procent op PV-panelen is de prijs van panelen ongeveer 5,32 dollar per wattpiek, ongeveer het dubbele wat gebruikelijk is in Europa, zegt Colaferro van Blue Sol.

Bron: Bloomberg