Local: “Zonnestroomsysteem behaalt slechts 65 procent van opbrengst”

Local: “Zonnestroomsysteem behaalt slechts 65 procent van opbrengst”

Zonnestroomsystemen behalen gemiddeld slechts 65 procent van de verwachte opbrengst. Hierdoor is ongeveer 35 procent van een investering in zonnepanelen ‘weggegooid geld’. Dit concludeert adviesbureau Local naar aanleiding van een onderzoek naar de werking en opbrengst van 35 (PV) zonnestroom systemen.

Zestig miljoen zonder opbrengsten

Local heeft de resultaten geëxtrapoleerd en komt tot de conclusie dat zestig miljoen euro aan investeringen in zonnestroom zonder opbrengsten is. Het adviesbureau pleit ervoor het beheer van duurzame systemen te professionaliseren. Als de opbrengsten niet behaald worden, vallen investeringen in duurzame energie stil door gebrek aan vertrouwen bij banken en financiers, aldus Local.

Onderzoek PV systemen

Local heeft het afgelopen jaar een groot aantal PV systemen van 3,5kW tot 70 kW met een totaal vermogen van 1,5 MW gemonitord en geanalyseerd. De systemen zijn gebouwd tussen 2006 en 2012. Het onderzoek betreft ongeveer 1,7 procent van het totale opgestelde PV vermogen in Nederland. Gedurende een jaar is de werkelijke opwek vergeleken met de theoretisch mogelijke opwek, waarbij is rekening gehouden met de oriëntatie van de systemen, hellingshoek en de werkelijke zonuren en instraling in 2011.

Oorzaken slechte prestaties

Local wijst twee oorzaken aan voor de slechte prestaties: ontwerpfouten en gebrek aan monitoring en analyse. Een voorbeeld van een ontwerpfout is: de installateur heeft een systeem ontworpen dat achter een hoge dakrand staat opgesteld en een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Het resultaat van schaduw op 1 paneel is dat de hele rij waarin dat paneel staat opgesteld uitvalt. Hierdoor is de opbrengst nihil. Een tweede probleem is dat veel eigenaren de opwekgegevens niet bekijken. Het zijn juist deze gegevens die mogelijke problemen direct aan de dag brengen. In het onderzoek kwamen zaken als loszittende kabeltjes, schakelaars in “uit” stand kapotte invertors of panelen het meeste voor. Los van de gemiste opbrengst is daarmee ook de veiligheid in het geding. Local pleit voor een adviseur die wordt betrokken bij het ontwerp, inkoop en oplevering van het systeem om bovenstaande problemen te ondervangen.

Binnenkort een interview met een van de opstellers van het onderzoek, Paul Kengen, adviseur vastgoed en energie en partner bij Local.