Vattenfall verkoopt winstgevende NUON-dochters

Vattenfall verkoopt winstgevende NUON-dochters

Het bestaat, wint maken en toch verkocht worden. De winstgevende Nuon-dochters Nuon-Isolatie, installateur Feenstra, zakelijk dienstverlener Ebatech en Nuon-Beveiliging staan in de etalage. Reden van de verkoop is dat moederbedrijf Vattenfall aanvullende dienstverlening in geheel Europa volgens een partnerformule gaan aanbieden.

Continentale uitrol

Tweeduizend van de zesduizend banen binnen Nuon komen hiermee op de tocht te staan. De Telegraaf sprak met Erik Roddenhof, commercieel directeur bij NUON Nederland: “De diensten zijn winstgevend. Mede daarom past het in de strategie van het hoofdkantoor in Stockholm om de diensten over heel het continent uit te rollen. Het kost echter teveel om in elke markt, zoals Duitsland, Zweden, en Frankrijk, soortgelijke organisaties aan te kopen of op te zetten. Vandaar dat we gekozen hebben voor een partnerrelatie. Zie het als de franchise-supermarktondernemer, die wel voor een keten werkt”. Nuon zal een langetermijncontract met de verkochte dochter aangaan. Die krijgen wel de vrijheid met andere partijen zaken de doen.

Afstoot bedrijven

Vattenfall stootte eerder dit jaar Nuon België af aan het Italiaanse energiebedrijf ENI. Medio vorig jaar werd ook de Poolse divisie van Vattenfall verkocht. Ook werden er gasvelden van Nuon in de Noordzee verkocht aan het Britse Tulluw Oil. Eerder deze week werd de zonnecelfolieproducent Helianthos verkocht aan de Nederlandse durfinvesteerder Rombout Zwamborn. Tegenover de Telegraaf ontkent Roddenhof dat Vattenfall nieuw kapitaal nodig heeft als reden voor de verkopen.

Jaarverslag 2011

Bekijk hieronder het jaarverslag van NUON over 2011.
Nuon Jaarverslag 2011

Bron: Telegraaf / Nuon