Shell en Chevron sluiten schaliegasdeal in Oekraïne

Shell en Chevron sluiten schaliegasdeal in Oekraïne

Oliegiganten Shell en Chevron gaan twee schaliegasvelden ontwikkelen in Oekraïne. De twee velden moeten in 2020 tien procent van de totale gasproductie van het land gaan opleveren. De gezamenlijke investering bedraagt 370 miljoen dollar (286 miljoen euro). Volgens een verklaring kan dit bedrag nog wel oplopen.

Schaliegasvelden

De winning van gas uit rotsgesteente moet in 2018 starten. De totale hoeveelheid winbaar gas wordt geschat op zeven biljoen kubieke meter. Het veld in Oleske, in het Noordwesten van het land, is drie biljoen kubieke meter groot en het veld in Yuzivske, in het Oosten van Oekraïne, is vier biljoen kubieke meter groot. Chevron won de tender van het Oleske-veld van het Italiaanse energieconcern Eni. Shell won de tender voor het Yuzivske-veld van Exxon Mobil en TNK-BP.

Schaliegas-revolutie?

Shell ziet bij monde van CEO Peter Voser het winnen van schaliegas als een ‘revolutie’ binnen gasland en als een ‘natuurlijke partner van duurzame bronnen zoals wind  – en zonne-energie’. Ook Chevron omarmt deze nieuwe vorm van gaswinning en past deze toe in de VS.

Bron: ANP