Peter Terium (RWE): “Subsidieer offshore wind in plaats van zon”

Peter Terium (RWE): “Subsidieer offshore wind in plaats van zon”

Peter Terium, per 1 juli CEO van energiebedrijf RWE, vindt dat de Lenteakkoordpartners de verkeerde keuze hebben gemaakt. Offshore wind zou beter gesubsidieerd kunnen worden dan zonne-energie. Tegenover BNR zegt Terium: “Offshore windenergie is goedkoper dan zonne-energie. Nederland mist de boot op het gebied van offshore windenergie”. RWE investeert de komende tien jaar tien miljard euro in offshore windenergie.

Boten met windturbines

RWE nam deze week in de Duitse Bremerhaven twee grote schepen in gebruik. Elk schip kan vier grote windturbines vervoeren. Elke windturbines heeft een vermogen van zes megawatt (MW). Per boot wordt er honderd miljoen euro geïnvesteerd. Terium: “Doordat we er vier stuks tegelijkertijd kunnen vervoeren, kunnen we besparen”. De boten heeft heeft RWE in eigen beheer gebouwd, omdat er volgens Terium geen bedrijf voorhanden was die dit kon bewerkstelligen tegen hun voorwaarden.

Windmolens

In totaal gaat in de eerste fase RWE 49 windmolens aan de Duitse kust plaatsen. De windmolens worden zestig kilometer van de kust geplaatst. Ze worden geplaatst op dertig meter diep. Ze steken zestig meter boven waterniveau uit. De wieken hebben een doorsnede van honderd meter.

Wind vs. zon

Volgens Terium maakt de Nederlandse regering de verkeerde keuzes op het gebied van duurzame energie. Terium: “De subsidie voor zonne-energie vind ik jammer. Offshore windenergie is nog steeds goedkoper dan zonne-energie. We subsidieren naar mijn gevoel de verkeerde technologie. En we missen de boot, want de windenergiebusiness is echt op gang. RWE investeert de komende tien jaar tien miljard euro in windenergie offshore. Maar niet in Nederland. We hebben een vergunning om een windpark te gaan bouwen, maar we kunnen niet bouwen omdat daar nu niet de economische condities voor zijn”.

Energiewende?

Terium vindt niet dat Nederland een Energiewende zoals Duitsland die heeft doorgevoerd, geheel moet volgen. Terium: “Het kan langzamer en verstandiger. Wel oppassen dat ze bij een aantal technieken voor de toekomst, bijvoorbeeld offshore wind, niet de boot gaan missen. In Duitsland is het nog de vraag of de investeringen in duurzame energie in de energieprijs of via subsidies en belastingen aan de burger wordt doorgerekend. Ik verwacht wel een schaarste in capaciteit over ongeveer vijf, zes jaar en dat heeft ook zijn invloed op de energieprijs in Nederland”.

Bron: BNR – Nieuwsradio