IEA: “Meer winning schaliegas leidt tot daling gasprijs”

IEA: “Meer winning schaliegas leidt tot daling gasprijs”

De komende twintig jaar wordt er meer gas gewonnen uit nieuwe bronnen, zoals schaliegas en steenkoolgas. Daar gaan vooral de VS en China van profiteren, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

Afname gasprijs

De IEA wil nieuwe manieren van gaswinning streng reguleren om schade aan maatschappij en milieu te beperken. Het agentschap verwacht een forse groei van de gassector en een forse daling van de gasprijs.

Machtsverschuiving

Door deze ontwikkeling verschuift de macht. De VS staat bekend als gas-importeur, maar wordt een van de grootste gasproducenten ter wereld. De macht van Rusland als traditioneel gasland, neemt af, verwacht het IEA. Dit is goed nieuws voor Europa, die profiteert van lagere gasprijzen.

Weerstand

Door een strenge regulering zullen de exploitatiekosten van de energiesector toenemen. Daarnaast kunnen projecten ook vertraging oplopen of afgeblazen worden, als bewoners – en milieugroepen, maar ook lokale en regionale politici, hun weerstand laten blijken tegen het winningsproces.

Onderzoek

In Nederland is de winning van schaliegas nog een groot vraagteken, nu het Rijk de effecten ervan op het milieu en het drinkwater onderzoekt. Na de zomer komt daar meer duidelijkheid over, belooft het ministerie van Economische Zaken.

The Golden Rules for a Golden Age of Gas

Bekijk hieronder het gehele rapport van IEA ‘The Golden Rules for a Golden Age of Gas’.
Golden Rules Report 2012
Bron: ANP