Noorwegen wekt 61,1 procent duurzaam op, Nederland 3,8 procent

Noorwegen wekt 61,1 procent duurzaam op, Nederland 3,8 procent

Scandinavische landen zoals Noorwegen en Zweden verpletteren Nederland en het Verenigd Koninkrijk als het aan komt op duurzaam opwekken van energie. In Noorwegen wordt ruim zestig procent duurzaam opgewekt, gevolgd door landen zoals Zweden (47,9 procent), Letland (32,6 procent), Finland (32,2 procent), Oostenrijk (30,1 procent) en Portugal (24,6 procent).

Achterblijvers

Nederland blijft hopeloos achter bij het Europese gemiddelde (ruim 12 procent) en scoort een mager aandeel van 3,8 procent. Alleen de dreumesen Malta (0,4 procent), Luxemburg (2,8 procent) en het Verenigd Koninkrijk (3,2 procent), waar de Tories elke stimulans op energiebeleid tegenhouden, scoren nog slechter.

“Er is hoop”

Vraag is hoe het komt dat Nederland zo slecht scoort. Ons land de komende acht jaar het aandeel moeten verhogen naar veertien procent, wat Europees is afgesproken. Een woordvoerder van Economische Zaken geeft de schuld aan de vorige kabinetten, die ‘te weinig hebben gedaan’. Het kabinet-Rutte wil in 2020 tussen tien en taalf procent uitkomen. De woordvoerder verwijst naar de Stimuleringsregeling duurzame energieproductie (SDE) en de Greendeals: “Er is hoop.”

Evenwichtige energiemix

Het huidige kabinet kiest voor een ‘evenwichtige energiemix’ en en kiest voor fossiele energie zoals gas en olie “omdat het nog steeds de goedkoopste manier van energieopwekking is”. Het ministerie heeft daarvoor twee redenen:

  • Fossiele energie is nog steeds de goedkoopste manier van energieopwekking
  • Fossiele energie is nodig om te zorgen voor een betrouwbare energievoorziening. De opwekking van duurzame energie is afhankelijk van het weer. Daardoor schommelt deze productie nog veel. Fossiele brandstoffen vangen deze schommeling op

Vraag aan de lezer

Vraag: Nederland behoort in Europa tot de achterblijvers op het gebied van duurzame energieopwekking. Welke maatregelen zijn nodig om in Nederland een energietransitie teweeg te brengen?

Lijst Europese landen

Bekijk hieronder de gehele lijst van alle Europese landen.
Eurostat Renewable Energy

Bron: ANP
Foto: Urgenda