“PV verslaat windmolen en elektrische auto”

“PV verslaat windmolen en elektrische auto”

Nederlanders staan positiever tegenover zonnestroom in vergelijking met windmolens en elektrische auto’s. 82 procent van de Nederlanders staat positief tegenover zonnepanelen. Bijna de helft (43 procent) wil PV op haar dak.  Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Stichting Natuur & Milieu. Slechts zes procent van de ondervraagden heeft een PV-installatie op haar dak.

Energiebesparing

Uit het onderzoek blijkt verder dat de ondervraagden energiebesparing (87 procent) nog belangrijker vinden, gevolgd door zonnestroom (82 procent) en duurzame landbouw (78 procent). Men staat relatief minder positief tegenover windenergie (66 procent) en elektrisch rijden (59 procent). Natuur & Milieu heeft ook belang bij dit onderzoek, omdat ze initiatiefnemer is van de zonnestroomactie Zon Zoekt Dak. Eerder dit jaar publiceerde de organisatie een onderzoek dat het prijsniveau van zonnestroom lager ligt dan grijze stroom. Aan het onderzoek deden een representatieve groep van 1.246 Nederlanders mee tussen 16 en 70 jaar.

Groeiprognoses

Zonnestroom is in Nederland aan een opmars bezig. De weblog Polder PV meldde op basis van CBS-cijfers dat er in 2011 ruim 43 MWp aan capaciteit in Nederland is toegevoegd. In 2012 zou in potentie 94 MWp aan capaciteit kunnen worden toegevoegd. Daarmee zou de totale capaciteit eind 2012 uitkomen op 225 MWp. Ter vergelijking met de ons omringende landen: België, met  grofweg de helft van het aantal inwoners, zit al boven de 2 GWp aan capaciteit. Daarmee is Nederland nog steeds een calimero in zonnestroom land.

Vraag aan de lezer

PV is voor de Nederlander aantrekkelijker dan wind of elektrische auto. Waar ligt dit aan?

Factsheet onderzoek

Factsheet Natuur & Milieu

Bron: Natuur & Milieu / Polder PV