Zonnepaneel-fabrikanten zoeken steun bij slimme electronica

Zonnepaneel-fabrikanten zoeken steun bij slimme electronica

Binnen de PV-sector is een nieuwe trend gaande. Fabrikanten van zonnepanelen zoeken strategische allianties met andere fabrikanten binnen de keten, vooral met aanbieders van omvormers en slimme electronica. Craig Lawrence van Solar Bridge: “Elke grote fabrikant van zonnepaneel ontwikkelt een AC-module of overweegt de ontwikkeling ervan. Fabrikanten zouden er goed aan doen om een groter deel van de productieketen op te eisen. Door een completer kant-en klaar product aan te bieden, kunnen inkomsten en marges verhoogd worden”. Een AC-module kan de opgewekte elektriciteit van een zonnepaneel (de DC-stroom) automatisch converteren naar AC-stroom die consumenten kunnen gebruiken. Normaliter wordt de DC-stroom naar een omvormer gestuurd.

Strategische samenwerkingen

Volgens Greentechmedia is het aanbieden van een completer product dé manier om de komende jaren als fabrikant te overleven. De PV-sector kampte met een aanbod-overschot en dit zal in ieder geval tot 2015 duren. Greentechmedia heeft een aantal samenwerkingen op een rij gezet. De aanbieders van slimme elektronica

  • Solarbridge werkt o.a. samen met  Sunpower (aan NASDAQ genoteerd) en VenQ Solar.  SolarBridge heeft nu overeenkomsten voor de tweede generatie technologie met ET Solar, Mage Solar, Talesun, NESL, EOPLLY, SolarTec (genoteerd in Taipei) en AMD. Lawrence: “We hebben een pijplijn tussen de 40 tot 50 fabrikanten op dit moment”.
  • Enphase Energy (beursgenoteerd aan NASDAQ) werkt o.a. samen met  Phono Solar, Sharp (TYO: 6753), Kyocera, Hanwha SolarOne en Schuco.
  • Tigo Energy werkt o.a. samen met  Trina Solar, Hanwha Solar One, Upsolar, Astronergy, DelSolar, Sunergy en Inventec.  Ook zal Tigo gaan samenwerken met fabrikanten zoals Shoals, Onamba, Bentek, en Amphenol en zijn er samenwerkingsverbanden met omvormer-fabrikanten KACO en Fronius.
  • Enecsys werkt samen met  Canadian Solar en is in gesprek met andere fabrikanten.
  • SolarEdge sloot onlangs een partnership met PV-omvormer fabrikant Woodward. Solar module producent en ontwikkelaar Solon brengt nu een Smart Module met de SolarEdge technologie in Europa op de markt. Upsolar zal hetzelfde type module op Amerikaanse markt gaan pitchen. Ook LDK, JA Solar en Phono, Trina, Yingli, Hanwha en Tianwei hebben interesse in de ‘optimizer’ van SolarEdge.
  • Ampt sloot alliantie met inverter fabrikanten KACO New Energy, REFUSOL en LTI ReEnergy, lasdoos-fabrikanten Shoals Technologies en Amphenol (NYSE: APH), zonnepaneel leveranciers Suniva, ZNShine, Upsolar en Eoplly en monitoring service providers Meteocontrol, Next Generation Energy, AlsoEnergy, en DECK Monitoring.

Schema

Schematisch ziet het er zo uit. Klik op het plaatje om te vergroten. 

Bron: Greentechmedia