1200 nieuwe kolencentrales op de rol

1200 nieuwe kolencentrales op de rol

Wereldwijd zijn er 1.199 steenkoolcentrales gepland om gebouwd te worden. Dit blijkt uit cijfers van het World Resources Institute (WRI). De denktank heeft alle gegevens wereldwijd verzameld over geplande steenkoolprojecten om de risico’s van deze projecten in kaart te brengen.

China en India

De 1.199 steenkoolcentrales zijn gepland in 59 landen met een totale capaciteit van 1,4 miljoen megawatt. China en India zijn goed voor 76 procent van alle projecten. Maar ook in de VS verrijzen 36 nieuwe centrales. Het instituut verwacht niet dat alle plannen goedgekeurd worden. Niettemin toont de inventarisatie aan dat de ontwikkeling van steenkool voor veel partijen interessant en dus rendabel blijft.

Europese energiebedrijven

Uit de gehele lijst zijn ook Europese energiebedrijven te distilleren.

E.ON
E.ON heeft zeven steenkoolcentrales gepland in Duitsland, Italië, Nederland, Roemenië en Chili. Het betreft de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale in de Maasvlakte. De Vlaamse krant De Standaard heeft daar een mooie analyse over geschreven hoe E.ON de centrale niet in de Antwerpse haven gebouwd kon worden, maar wel in de Rotterdamse haven.

RWE
RWE heeft vijf centrales gepland in Nederland, Duitsland, Bulgarije en Polen. In Nederland betreft het de kolencentrale in de Eemshaven. De winstgevendheid van deze nieuwe centrale staat onder druk.

GDF Suez
GDF Suez heeft vier centrales bouwen in Nederland, Polen en Chili. GDF Suez gaat op de Maasvlakte een kolen – en biomassacentrale bouwen.

In Nederland hebben de bestaande steenkoolcentrales een gezamenlijke capaciteit van 24.28 terrawattuur (TWH). Qua financiering vanuit de publieke sector maakt het World Risk Institute bekend dat de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO 16,45 miljoen dollar heeft gestoken in de bouw van een nieuwe kolencentrale.

Top 20 financiers kolencentrales

Bekijk hieronder de top 20 van commerciële banken die steenkoolcentrales financieren. Klik op de afbeelding om te vergroten.

Gehele rapportage

Bekijk hieronder de gehele rapportage van World Resources Institute.

Global Coal Risk Assessment

Bron: World Resources Institute / Trouw Groen
Foto: Energieportal