Bluerise haalt energie uit Caribische oceaan

Bluerise haalt energie uit Caribische oceaan

Op het eiland Curaçao is het bedrijf Bluerise begonnen met een project dat energie uit de oceaan haalt. Het project heeft de naam ‘The Curaçao Ecopark – OTEC’. Luchthaven Hato is de plek waar het water uit de grond gehaald wordt. De start-up Bluerise, uit de stal van TU Delft, coördineert het project op Curaçao. Het project werd in april dit jaar bekend gemaakt.

Hoe werkt het?

OTEC staat voor Ocean Thermal Energy Conversion en maakt gebruik van thermische energie uit de oceanen en zet dit om in elektriciteit. Pijpleidingen gaan tot één kilometer diep in de oceaan in, om zo koud water naar boven te pompen. Vervolgens wordt de luchthaven met het koude water gekoeld. Met het temperatuurverschil tussen het koude diepzeewater en het warme oppervlaktewater wordt stroom opgewekt. De techniek die hiervoor wordt, wordt op kleine schaal getest in een laboratorium van de TU Delft.

Ideaal proefgebied

Curaçao is ideaal voor deze proef omdat de temperatuurverschil in het water groot is. Paul Dinnissen van Bluerise: “Om ons systeem goed te laten werken is er minimaal een temperatuurverschil van 20 graden nodig. Daarnaast zijn de prijzen voor elektriciteit hier vele malen hoger dan bijvoorbeeld in Europa. Dat moet dus goedkoper. Jules Verne had het er al over: energie halen uit het temperatuurverschil in oceanen. De Caribische gebieden krijgen steeds vaker te maken met duurzame agenda’s. En de temperatuurverschillen in de oceaan zijn altijd aanwezig, dus kan er 24 uur per dag elektriciteit worden opgewekt. Deze stabiliteit is erg belangrijk op een klein energienet.”

Stroom uit oceanen

De website OTEC news heeft geschat hoeveel stroom kan worden opgewekt met getijdenenergie. Dat wordt geschat op zeven terrawatt. Klik op de kaart om te vergroten.

Bron: Aviareps Tourism / OTEC news