“Groene stroomkabel van IJsland naar Nederland”

“Groene stroomkabel van IJsland naar Nederland”

Als het aan de PvdA ligt, komt er daarom een stroomkabel tussen IJsland en Nederland. Er wordt in Nederland namelijk te weinig groene stroom opgewekt. Terwijl in IJsland bijna tweederde van alle energie duurzaam wordt opgewekt, met behulp van geisers en vulkanen. De IJslanders zelf gebruiken volgens nieuwszender RTL lang niet alle geothermische energie die ze produceren en zou het overschot daarom graag exporteren.

Stroomkabel vanuit Ijsland

Met de aanleg van een grote stroomkabel tussen IJsland en Nederland moet het aandeel groene energie in ons land sterk toenemen. Het Verenigd Koninkrijk onderzoekt al sinds april of ze de kracht van de IJslandse vulkanen kunnen gebruiken om groene energie te importeren. Om dit mogelijk is maken is een 1000 tot 1800 kilometer lange kabel nodig die beide eilanden verbind. Nederland kan daar mogelijk bij aanhaken, zegt de PvdA.

In natura afbetalen

Volgens de PvdA hoeven we ons niet echt zorgen te maken over de kosten: “De IJslanders zijn ons nog flink wat geld schuldig naar aanleiding van het Icesave debacle en kunnen op deze manier wellicht een deel van hun schulden in natura afbetalen”, zegt PvdA-Kamerlid Vos. In Engeland wordt tegen 2015 of 2016 de knoop doorgehakt, zegt Hordur Arnarson, topman van energieproducent Landsvirkjun. IJsland zou dan in 2020 kunnen beginnen met het exporteren van groene stroom naar het Verenigd Koninkrijk.

Reacties gevraagd

Goed idee van de PvdA om groene stroom uit Ijsland te importeren?

Video

Bekijk hier hoe het Verenigd Koninkrijk denkt energie te importeren uit Ijsland.

Bronnen: Nuzakelijk, RTL Nieuws

Foto: Wikipedia