Japanners investeren in windpark Eneco Luchterduinen

Japanners investeren in windpark Eneco Luchterduinen

Eneco heeft een overeenkomst gesloten met het Japanse Mitsubishi Corporation (MC) voor een investering in het offshore windpark Eneco Luchterduinen. De bedrijven zijn ook een langetermijn-samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Eneco en MC zijn van plan hun samenwerking uit te breiden naar andere activiteiten op het gebied van offshore windenergie in Europa.

Groene elektriciteit

Hiermee gaat de ontwikkeling van het tweede windpark van Eneco een nieuwe fase in. Eneco: “Het park komt 23 km uit de kust te liggen, tussen Noordwijk en Zandvoort. De 43 windmolens hebben gezamenlijk een capaciteit van 129 Megawatt en leveren groene elektriciteit voor bijna 150.000 huishoudens. De bouw van Eneco Luchterduinen zal in juli 2014 starten, waarna het windpark na de zomer van 2015 operationeel zal zijn.”

Investering van 500 miljoen euro

Eneco kreeg in 2011 een subsidiebeschikking van maximaal 989 miljoen euro voor de exploitatie van dit windpark, op de offshore locatie Q10. Halverwege 2012 maakte Eneco bekend een investeringspartner te zoeken om de risico’s te spreiden. MC krijgt volgens de huidige afspraken een aandeel van vijftig procent in Eneco Luchterduinen. De totale investering in Luchterduinen bedraagt 400 à 500 miljoen euro, aldus Eneco tegenover Energeia.

Langetermijn-samenwerkingsovereenkomst

Als onderdeel van de langetermijn-samenwerkingsovereenkomst gaan Eneco en MC een samenwerkingsverband aan betreffende het Prinses Amalia Windpark, het eerste windpark van Eneco. Dit park is sinds 2008 operationeel en ligt ook 23 km uit de kust. Het bestaat uit 60 turbines met een capaciteit van 2 Megawatt, die elektriciteit leveren voor 120.000 huishoudens. Eneco: “De mogelijkheid voor toekomstige deelname van MC in windparken in België en Groot Brittannië wordt opengehouden.”

Bron: Eneco