“PV-capaciteit groeit 31 gigawatt in 2013”

“PV-capaciteit groeit 31 gigawatt in 2013”

Wereldwijd wordt er in 2013 31 gigawatt (GW) aan extra zonne-energie capaciteit bijgeplaatst. Dit meldt het Amerikaanse onderzoeksbureau Solar Buzz in haar marktonderzoek ‘Marketbuzz 2013’. Het gaat hier om een prognose voor dit jaar.

China nummer één

In 2012 werd er nog ongeveer 29 GW bijgeplaatst aan capaciteit. De PV-markt groeit in 2013 – naar verwachting – met zeven procent. Het zwaartepunt van de vraag verplaatst zich van Europa naar Azië, een beweging die al enkele jaren aan de gang is. Het gevolg is een kantelpunt: in China ontstaat in 2013 de grootste vraag naar zonnestroom. Onze Oosterburen worden hiermee onttroond als de wereldwijde nummer één. De top tien van grootste markten neemt nog steeds het leeuwendeel (83 procent) van de markt voor haar rekening. Volgens Michael Barker, senior analist bij Solarbuzz, wordt 2013 een overgangsjaar. De mindere groei in Europa wordt grotendeels gecompenseerd door de groei op de Chinese markt.

Afnemende vraag in Europa

Per werelddeel zijn de trends verschillend. Solarbuzz voorziet in 2013 in Europa, veelal door de bezuinigingen in subsidie – en belastingvoordelen, een afnemende vraag van 26 procent ten opzichte van vorig jaar. De totale vraag komt toch nog uit op twaalf gigawatt. Contrair neemt de vraag in Zuid – en Oost Azië (China, India en Japan) met meer dan vijftig procent toe ten opzichte van 2012. De totale bijgeplaatste capaciteit in 2013 wordt geschat op iets meer dan elf GW. Bekijk hieronder hoe de taart in 2013 verdeeld gaat worden.

130307_geographic_breakdown_of_global_pv_demand

Prijsdaling PV-systemen

Barker ziet nog meer trends die tot nog meer groei kunnen leiden dan de eerdergenoemde zeven procent. Hij verwacht dat de prijzen van PV-systemen als geheel verder zullen dalen. Hiermee wordt zonnestroom sterk concurrerend in landen waar de stroomprijs relatief hoog is, er een stroomtekort is of waar er duurzame doelstellingen behaald moeten worden.

Opkomende markten

De onderzoekers verwachten dat er vanaf 2014 veel meer vraag ontstaat in de volgende regio’s: Midden-Oosten, Afrika, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied. Hun aandeel ligt in 2013 nog op acht procent, maar dat zal in 2017 verdubbelen, vooral door groei in de landen Zuid-Afrika, Saoedi-Arabië, Thailand, Israël en Mexico.

Toeleveranciersketen

SolarBuzz verwacht ook dat er een verdere versnippering in de (toe) leveranciersketen. Met andere woorden: door onder meer de handelsbarrière tussen China en de VS en de dreigende barrière tussen China en Europa zullen fabrikanten hun productielocaties verplaatsen of er wordt in andere landen geproduceerd. Landen als Zuid-Korea en Maleisië zouden daarvan kunnen profiteren. En er zijn ook signalen dat Chinese fabrikanten zich toenemend vestigen in Europa. De geografische afstand tussen productie en consumptie wordt dus steeds meer verkleind.

Grondgebonden PV-systemen

Grondgebonden PV-systemen slokt 45 procent van de wereldwijde vraag op. PV-installaties voor huishoudens zal ongeveer twintig procent van de vraag opslokken.

Bron: SolarBuzz