IBM presenteert prototype zonne-installatie met 80 procent rendement

IBM presenteert prototype zonne-installatie met 80 procent rendement

Het prototype dat de Amerikaanse technologiegigant IBM presenteert, levert zonne-energie dat even duur is als energie uit kolen. De onderzoekers denken dat een commerciële variant van hun zonne-installatie drie keer goedkoper dan vergelijkbare installaties zal zijn.

Zonne-energie goedkoper

De energiekosten zouden hiermee onder de tien dollarcent per kilowattuur uitkomen. Dat is veel lager dan de huidige kosten van zonne-energie en vergelijkbaar met de vijf tot toen dollarcent per kilowattuur die het kost om energie op te wekken uit kolen. Dit komt door het hoge rendement van deze nieuwe zonne-installatie. Het prototype levert een rendement van tachtig procent. Huidige PV-zonnepanelen hebben een rendement van maar twintig procent.

Extra zonlicht

Het hoge rendement is mogelijk door een combinatie van efficiënte koeling en richtbare spiegels. De installatie werkt met parabolische spiegels die het zonlicht samenbundelen en focussen op een zonnepaneel. De intensiteit van het zonlicht wordt daardoor tweeduizend keer zo groot. Een computersysteem zorgt ervoor dat de spiegels meedraaien met de zon, zodat de installatie gedurende de hele dag zo veel mogelijk zonlicht opvangt.

Innovatief koelsysteem

Door al dat extra zonlicht kunnen de zonnecellen veel meer energie produceren. Elke vierkante centimeter zonnecel produceert gemiddeld 200 tot 250 Watt. In totaal moet de installatie 25 kilowatt aan energie gaan produceren. Het nadeel van extra zonlicht is dat de zonnecellen oververhit kunnen raken met beschadiging van de installatie tot gevolg. De onderzoekers ontwikkelde een innovatief koelsysteem om dit te voorkomen. Het koelsysteem is geïnspireerd op menselijke bloedvaten: vlak onder de zonnecellen loopt een koelvloeistof die de warmte wegvoert. Dit systeem is tien keer efficiënter dan normale luchtkoeling en kan de zonnecellen op een veilige temperatuur houden tot een lichtintensiteit van vijfduizend keer de zon.

Subsidie

Naast wetenschappers van IBM werkten er wetenschappers van Airlight Energy, ETH Zurich en Interstate University of Applied Sciences Buchs NTB samen om dit prototype te ontwikkelen. De Zwitserse Commissie voor Technologie en Innovatie heeft een drie jaar lopende subsidie van 1,8 miljoen euro toegekend voor het ontwikkelen van een commerciële variant van de installatie.

IBM over doorbraak

Zie hier een video van IBM over deze doorbraak:

 

Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
Bron foto: ArsTechnica