BREKEND: Europa heft 11,8 procent op Chinese zonnepanelen vanaf 6 juni

BREKEND: Europa heft 11,8 procent op Chinese zonnepanelen vanaf 6 juni

Vanaf donderdag 6 juni worden Chinese zonnepanelen – en andere hardware (waifers en cellen) met 11,8 procent importheffing belast. Dit maakte EU-commissaris De Gucht van Handel bekend tijdens een persconferentie vandaag. Volgens De Gucht is dumping van Chinese fabrikanten in Europa bewezen.

De maatregelen

Wat zijn de maatregelen?

  • China krijgt een deadline voorgeschoteld: voor 6 augustus moeten de Europese Commissie en China tot een oplossing van het handelsdispuut komen.
  • Als dat niet lukt, gaan invoerheffingen van gemiddeld 47,6 procent in. De heffingen verschillen per Chinese fabrikant en lopen van 37,2 procent tot 67,9 procent. Chinese bedrijven die aan het Europese onderzoek naar dumpingpraktijken hebben meegewerkt van de EU, krijgen lagere heffingen voorgeschoteld.
  • De voorlopige heffingen lopen door tot en met 5 december. Vanaf dat moment is er goedkeuring van een meerderheid van de lidstaten nodig om de maatregelen te verlengen voor een periode van 5 jaar.
  • De 11,8 procent, die nu 60 dagen ingaat, is berekend op het richttarief van 47,6 procent, dat uit het Europees onderzoek naar de dumpingpraktijken is gerold.
  • De vrees, dat de heffingen met terugwerkende kracht, vanaf begin maart dit jaar, zouden ingaan, bleek ongegrond.

“China heeft 60 dagen om met een oplossing komen. Anders gaan de importheffingen vanaf 47 procent in”

Motivatie Europese Commissie

De gemiddelde importheffing van 47,6 procent is het resultaat van Europees onderzoek naar de dumpingpraktijken van Chinese fabrikanten. Volgens De Gucht is ‘dumping’ van zonnepanelen en andere hardware bewezen. De Gucht: “Ja, er wordt gedumpt door Chinese bedrijven. De voorlopige maatregelen die we nu nemen, is geen protectionisme. We moeten ons wapenen tegen Chinese export. Deze handelspraktijken vinden we ongewenst”.

De Gucht: “Chinese bedrijven dumpen hun zonnepanelen op de EU markt”.

De Gucht gaat verder: “De gemiddelde prijs van een module zou zonder deze dumpingpraktijk 88 procent hoger moeten zijn. Deze dumpingpraktijk berokkent Europese bedrijven schade en kost deze sector  in Europa 25.000 banen. China produceert anderhalf keer zoveel zonnepanelen dan dat er wereldwijd vraag naar is. We willen naar een ‘level playing field’. ‘Faire’ prijzen zijn nodig om een gezonde markt te creëren. We zoeken wel de dialoog met de Chinezen om deze kwestie op te lossen. Dit is geen protectionistische maatregel. Degenen die dat beweren, hebben het verkeerd. We volgen de handelswetten die gelden”.

Oplossing?

Europa houdt nog steeds de deur open voor een oplossing met China. De Gucht heeft tot nu toe drie keer contact gehad met het ministerie van Handel van China, maar dit heeft nog niet tot resultaat geleid. De Gucht: “We staan nog steeds open om tot een oplossing te komen met China. Voor ons zijn prijs en volume leidend in deze discussie. Ik zie nog een mogelijkheid om binnen 60 dagen tot een oplossing te komen”.

“Minimumprijs als compromis verwacht”

Minimumprijs

Naar de letter van het Europese recht is het ‘onder voorlopige heffingsmaatregelen’ mogelijk om nog tot een minimumprijs te komen. Ingewijden verwachten dat Europa, onder druk van Duitsland, en mogelijk ook China daarop gaat aansturen om een handelsoorlog te voorkomen.

Documenten Europese Commissie

De Europese Commissie heeft een aantal documenten gepubliceerd om het besluit nader toe te lichten.