“2 miljard subsidie naar biomassa”

“2 miljard subsidie naar biomassa”

In totaal zit er 3 miljard euro in de SDE+ regeling, maar deze is op papier al met 87 miljoen overschreven. De subsidie wordt pas verstrekt zodra de eerste kWh uit de installatie komt. Tot nu toe is 3 miljoen euro gehonoreerd door AgentschapNL, die de regeling faciliteert. Een groot van het aangevraagde budget, 67 procent, zijn aanvragen voor biomassaprojecten.

Biomassa

In onderstaande tabel is de laatste stand van zaken van donderdag 30 mei 17.00 uur 2013 gepubliceerd. Hieruit blijkt dat 83,6 procent van het totale aangevraagde budget aanvragen betreft van duurzame warmte en warmtekrachtkoppeling. Een groot deel daarvan gaat naar biomassaprojecten, waarvoor ruim 2 miljard euro (2.078 miljard) is voor aangevraagd.
Voor hernieuwbare elektriciteit is 460 miljoen euro in totaal aangevraagd, waarvan een groot deel voor windenergieprojecten (411 miljoen euro).

sde2013

Biocentrale Houtindustrie Schijndel

AgentschapNL maakte verder bekend dat de biocentrale van Houtindustrie Schijndel mede door de SDE+ regeling kan blijven doordraaien. Het bedrijf heeft wisselend subsidie genoten en zonder subsidie haar centrale kunnen draaien. Eigenaar Peter van Roij zegt: “Als de SDE+-regeling er niet was geweest, hadden we de deuren waarschijnlijk moeten sluiten. We willen graag een 100 procent groen bedrijf zijn”.

Duurzame warmte

Van Roij vindt het een voordeel dat de SDE+ ook duurzame warmte subsidieert. Van Roij: “We gebruiken zelf veel warmte, maar kunnen nog veel meer afzetten’, zegt Van Roij. ‘Nu zijn we aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. We kijken onder meer naar levering aan het zwembad, bedrijven in de omgeving en aan woningen. We vinden het belangrijk om duurzaam te produceren. Ons bedrijf is 100 procent groen: het hout komt uit duurzaam beheerde bossen, de productieprocessen zijn duurzaam ingericht. We hebben nog nooit fossiele brandstoffen gebruikt voor het opwekken van energie. Bovendien hecht de markt steeds meer waarde aan hoe groen je bent. Door SDE+ hebben we nu ruim de tijd om onze installatie uiteindelijk rendabel te krijgen”.

Bron: AgentschapNL