Zonnepanelenactie ‘Doneer de Zon’ gestart

Zonnepanelenactie ‘Doneer de Zon’ gestart

PV-leverancier Zonline en stichting Urgenda hebben Doneerdezon.nl gelanceerd, een crowdfunding website voor de inkoop van zonnepanelen. Dit kan worden gezien als het vervolg van Wij Willen Zon, de collectieve inkoopactie van zonnepanelen van Urgenda. Zonline werkt met bouwbedrijf Ballast Nedam om de zonnepanelen te installeren. Met ‘Doneer de Zon’ willen beide organisaties via crowdfunding geld inzamelen voor zonne-energie voor scholen, verenigingen en non-profit organisaties. Ook externe doneerders kunnen dus geld steken in zonnepanelen die op het dak van deze organisaties komen te liggen.

Doneer de Zon

Directeur Marjan Minnesma over ‘Doneer de Zon’: “Urgenda heeft met de actie Wij Willen Zon in 2011 de markt wakker geschud zodat veel meer huishoudens eigen zonnepanelen konden aanschaffen. Via Doneerdezon.nl kunnen mensen nu makkelijk stukjes zonnestroom wegschenken aan hun school, goede doel of sportclub.” Zonline levert en installeert de zonnepanelen tegen ‘kostprijs’ en doet dat met partner Ballast Nedam. Directeur Roebyem Anders van Zonline: ”
Boven onze hoofden liggen zo veel gemeenschappelijke daken ongebruikt, die een beetje van ons allemaal zijn. Samen met clubs, ouders en vrijwilligers kunnen we met zonnepanelen maatschappelijke winst boeken. En daar gaat het ons om.“

ABN AMRO en Ballast Nedam

ABN AMRO en Ballast Nedam zijn partners in dit project en hebben samen voor een bedrag gezorgd waarmee Doneerdezon veertig zonnepanelen onder de eerste twintig aanmelders kan verdelen. SportStroom promoot dit initiatief onder 2500 sportverenigingen.

Nuon

Leverancier Zonline is de laatste tijd de nodige samenwerkingen aangegaan. Het bedrijf probeerde eerder tevergeefs een leasepropositie voor zonnepanelen in de Nederlandse markt uit, onder meer via een samenwerking met Greenchoice, maar de consument leek daarin in 2011 niet geïnteresseerd. Naast de strategische samenwerking met Ballast Nedam, geeft Zonline geinteresseerde klanten van Nuon advies bij hun aankoop van zonnepanelen.

Sungevity

Medio november 2011 maakte de Amerikaanse PV-leverancier Sungevity bekend een minderheidsaandeel te nemen in Zonline. Zo kan Zonline gebruik maken van software van Sungevity om zogenaamde iQuotes te genereren. Via een aantal ingenieuze berekeningen en kaartensoftware wordt achter het bureau de offerte en verwachte opbrengsten samengesteld. Het is onbekend hoeveel Sungevity in Zonline heeft gestoken, maar mede-oprichter Danny Kennedy liet in een interview doorschemeren dat hij Zonline de Nederlandse markt ziet gaan ‘domineren’. Ook sloot hij niet uit dat Zonline / Sungevity – op termijn – in andere Europese landen gelanceerd gaat worden.