INTERVIEW Erik de Leeuw (Centrosolar): “Productgarantie zonnepaneel belangrijker dan vermogensgarantie”

INTERVIEW Erik de Leeuw (Centrosolar): “Productgarantie zonnepaneel belangrijker dan vermogensgarantie”

Nederland werd in dit voorjaar opgeschrikt door het nieuws dat 650.000 zonnepanelen van het voormalige Scheuten Solar brandgevaarlijk zijn. Het bericht werd door veel media opgepikt en volgens certificeringsbedrijf Kiwa zou de helft van de zonne-energie installaties in Nederland over tien jaar nog maar zestig procent rendement behalen.

Kwaliteitsdiscussie zonnepanelen

Vooral het bericht van Kiwa leidde tot veel ophef, ook omdat ze dezelfde maand hun beweringen weer moesten intrekken. Door de rel stondd e zonne-energiebranche op haar achterste benen en werd een kwaliteitsdiscussie over zonnepanelen niet heel uitgebreid gevoerd. Het was ‘business as usual’ en vooral de importheffing vanuit Europa hield de gemoederen – logischerwijs – bezig. Maar een kwaliteitsdiscussie is volgens enkele betrokkenen wel nodig om als branche serieus genomen te worden. Het is nog even de vraag wat het effect is van het opraken van de subsidie voor zonnepanelen, wat voor de consumentenmarkt toch een belangrijke drijver is geweest (“1 zonnepaneel gratis”). Het aantal aanbieders van zonnepanelen blijft groeien, tot 968 aanbieders, volgens de blog PolderPV. Aan de koperskant lijkt er vooral gekozen te worden op basis van laagste prijs en niet zozeer op basis van productkwaliteit, garantievoorwaarden etc. Volgens enkele leveranciers moet daar verandering in komen. Een van hen Erik de Leeuw, commercieel directeur bij zonnepanelenleverancier Centrosolar Benelux.

‘Zoek de verschillen’

Tijdens het Solar Event op de Energievakbeurs zal De Leeuw ingaan op de kwaliteit van zonnepanelen onder de noemer ‘Zoek de verschillen’. Hij ziet dat er bij consumenten, inkoopcollectieven en installateurs onduidelijkheid is over de duurzaamheid en kwaliteit van zonnepanelen. De Leeuw vreest dat zonder kwaliteitseisen vanuit de overheid Nederland de kans loopt een dumpmarkt te worden van goedkope zonnepanelen, aldus De Leeuw.
Hij introduceert ook een nieuw type zonnepaneel van Centrosolar, waarmee de afnemer vanwege de lange levensduur veel meer rendement kan behalen dan de traditionele zonnepanelen.

1. Wat ga je vertellen tijdens het Solar Event?
De Leeuw: “Het is voor de consument en ook voor de installateur bijna niet mogelijk om zelf de kwaliteit te beoordelen laat staan te controleren. Iedere aanbieder claimt dat zijn zonnepanelen de beste zijn, maar hoe valt dat te controleren? Ik geef regelmatig voorlichting over zonnepanelen, o.a. voor inkoopacties. Het valt me op dat de meeste geïnteresseerde kopers en ook installateurs geen idee hebben van de kwaliteitsverschillen. Doordat de Nederlandse overheid geen duidelijke eisen stelt aan kwaliteit, wordt Nederland een dumpmarkt waarop producten worden afgezet die er allemaal wel hetzelfde uitzien, maar mindere kwaliteit leveren. Dit komt door het verkeerd toepassen van materialen die essentieel zijn voor de levensduur en opbrengst van energie. Een zonne-installatie moet vijfentwintig jaar of langer mee kunnen. Hoge kwaliteitsnormen zijn van essentieel belang. Ik zal een aantal handvatten bieden om daar meer inzicht in te verkrijgen”.

2. Je presentatie heet ‘Zoek de verschillen’. Wat zijn de verschillen?
De Leeuw: “Er bestaan veel verschillen tussen de zonnepanelen ook al zien ze er voor sommige allemaal hetzelfde uit. Er zijn verschillende redenen waarom zonnepanelen niet voldoen. In het bijzonder nu de industrie in een recessie zit, zoeken fabrikanten de besparingen zoeken in bijvoorbeeld goedkopere
(mindere kwaliteit) materialen die gevolgen hebben voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van het paneel op korte of lange termijn”.

Erik de Leeuw: “Zonder kwaliteitseisen vanuit de overheid loopt Nederland kans een dumpmarkt te worden van goedkope zonnepanelen”

3. Waar moet je op letten?
De Leeuw: “Je kunt door de bank genomen de kwaliteit op twee manieren toetsen. De duurzaamheid, hoe lang gaat een zonnepaneel mee? En de prestatie, wat is de opbrengst van het zonnepaneel? Dit is belangrijk, omdat het direct impact heeft op het rendement en de terugverdientijd. Er zitten veel onderdelen aan een zonnepaneel die invloed hebben op de duurzaamheid en kwaliteit: de kwaliteit van de cellen. De kwaliteiten van zonnecellen wordt weergegeven door gradaties. De top A cellen. hebben een hogere efficiëntie, degraderen minder snel in de tijd en gaan veel langer mee. Ook de kwaliteit van de EVA-folie en de beschermconstructie van een zonnepaneel telt mee. Daar zijn allemaal verschillende kwaliteitsgradaties in te vinden op de markt”.

4. Maar je hebt als koper toch een vermogensgarantie van 25 jaar?
De Leeuw: “Daar zit hem de crux. De meeste aanbieders zetten de garantie van de fabrikant gewoon door. Er wordt een productgarantie van 10 jaar en een vermogensgarantie van 25 jaar geboden. Maar zodra je zonnepaneel na 11 jaar stuk gaat, dan sta je met lege handen. Want in de kleine lettertjes staat dat je alleen aanspraak mag maken op de vermogensgarantie zodra het zonnepaneel nog 100 procent in tact is. Dat hebben we als markt ook een beetje in de hand gewerkt, want we gaan er vanuit dat het zonnepaneel gedurende 25 jaar in tact blijft. Maar je productgarantie is dus belangrijker dan de vermogensgarantie. Dit lijkt me relevant om te vermelden want je terugverdientijd ligt doorgaans tussen de 8 en 10 jaar. Daarna ga je geld verdienen met je zonnepanelen”.

5. Is er nog nieuws?
De Leeuw: “We komen in september met een nieuwe generatie zonnepanelen op de markt, uitgebreid getest en gecertificeerd door TUV en Fraunhofer. De levensduur van deze panelen zijn langer dan normaal omdat ze beter bestand zijn tegen vochtinslag, koude temperaturen of barre weersomstandigheden. Dit komt doordat in de nieuwe generatie panelen niet langer een kunststof achterzijde, maar een volledig ondoordringbaar glasachterzijde wordt toegepast. Daardoor neemt de stabiliteit en de levensverwachting toe. Het betreft een dunne lichte, duurzame glasplaat. Hiermee laten we zien dat in tegenstelling tot een paneel met plastic achterzijde er helemaal geen vocht-toetreding is door de achterzijde, en dat het paneel niet veroudert door omgevingsfactoren zoals vocht, warmte, koude etc. Hierdoor zijn we de eerste fabrikant die 20 jaar product garantie geeft en 30 jaar performance. De prijs zal enkele tientjes per zonnepaneel hoger liggen. Doordat de cellen minder snel verouderen en de levensduur van de panelen toeneemt, neemt het rendement voor de klant sterk toe en wordt de kWh prijs veel meer verlaagd dan bij traditionele panelen”.

3 tips van Centrosolar bij de aankoop van zonnepanelen

  1. Wees kritisch bij de aankoop van zonnepanelen. Let bijvoorbeeld goed op de productgarantie en de onderbouwing waarom het paneel beter presteert.
  2. Een correct geïnstalleerd systeem is cruciaal voor de opbrengst van uw panelen, dus wees ook kritisch in uw keuze voor de installateur.
  3. Laat u goed informeren over de garanties en weeg de terugverdientijd en garanties met elkaar af.

Energievakbeurs

De Energievakbeurs vindt plaats in de Brabanthallen in Den Bosch van: 

Dinsdag 24 en woensdag 25 september van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Donderdag 26 september van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie is te vinden via www.energievakbeurs.nl.

Registratie Energie 2013

Registreer u hier gratis voor een bezoek aan Energie 2013

Energiemedia is mediapartner van Energie 2013 en is aanwezig met stand 01.G051. Het bovenstaande interview wordt ook gepubliceerd in een speciale beurskrant die Energiemedia voor de beurs uitgeeft.