Rusland flirt met zonne-energie, India bouwt mega zonnepark

Rusland flirt met zonne-energie, India bouwt mega zonnepark

Olie – en gasmoloch Rusland heeft de eerste subsidies voor duurzame energieprojecten toegekend. Ruim 500 megawattpiek (MWp) aan duurzame energievermogen wordt vanuit de overheid gesteund, waaronder veel zonne-energieprojecten.

Zonne-energie in Rusland

In totaal zijn er 39 duurzame energie projecten geselecteerd. Zonne-energie kreeg het meeste geld toebedeeld: 32 projecten met in totaal 399 MWp. Windontwikkelaars kregen het groene licht voor 100 MW subsidie, 7 projecten in totaal.
De subsidies zijn onderdeel van een nieuw programma van Poetin om de afhankelijkheid van olie, gas en kolen (enigszins) te verminderen en daarmee de CO2-uitstoot van het immense land. In 2020 moet 2,5 procent uit duurzame energiebronnen komen.
In juni 2014 volgt een tweede tender richting de markt. Het land wil daarmee 1645 MW aan extra wind, bijna 500 MWp aan zonne-energie en 415 MW uit kleine waterkrachtcentrales halen.

Potentieel zonne-energie in Rusland

Het ‘Global Energy Network Institute’ heeft een kaart gemaakt van het potentieel van zonne-energie in Rusland. Logischerwijs zijn de meeste zonne-uren in de zuidelijke gedeelten.

solar-russia

Mega zonnepark in India

In een andere opkomende economie, India, zijn er plannen gesmeed om in de staat Rajastan het grootste zonne-energiepark ter wereld te bouwen. Het totale vermogen wordt maar liefst 4000 MWp en binnen 3 jaar moet de eerste 1000 MWp gerealiseerd zijn. Het gebied heeft een totale oppervlakte van 23.000 acre (omgerekend 9.200 hectare)
Vijf nutsbedrijven investeren in het project: BHEL, Powergrid Corporation of India, Solar Energy Corporation of India, Hindustan Salts en Rajasthan Electronics & Instruments.

Bron: Energy Market Price / India Economic Times