6 ‘energie’ innovaties dingen naar Herman Wijffels Innovatieprijs (+video’s)

6 ‘energie’ innovaties dingen naar Herman Wijffels Innovatieprijs (+video’s)

Voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013 zijn uit 743 uitzendingen dertien ondernemers geselecteerd. Zes genomineerden in de categorie ‘innovatie en energie’ en zeven in de categorie ‘zorg en welzijn’.  De jury bepaalt de winnaars van de 1e, 2e en 3e prijs, in totaal 150.000 euro. De publieksprijs bedraagt 5.000 euro en gebeurt door middel van stemmen.

Herman Wijffels

De prijs wordt georganiseerd en gesponsord door de Rabobank. Herman Wijffels (CDA) werkte sinds 1981 bij de Rabobank en was tussen 1986 en 1999 bestuursvoorzitter van de bank om daarna voorzitter van de Sociaal-Economische Raad te worden. Nu is verbonden aan de Universiteit Utrecht als hoogleraar ‘duurzaamheid en maatschappelijke verandering’ en nam in september afscheid als co-voorzitter van Worldconnectors, een denktank van bekende en onbekende Nederlanders ‘die zich inzetten voor een duurzame, vreedzame en rechtvaardige wereld’. Wijffels staat in de Duurzame Top 100 nog steeds op plaats 19 en is een fervent tegenstander tegen schaliegasboringen in Nederland.

De genomineerden

Bekijk hieronder de 6 genomineerden in de categorie ‘innovatie’:

Deepwater Energy
Deepwater Energy uit Arnhem die Oryon Watermill heeft ontwikkeld. Het is een waterkrachtinnovatie, geschikt voor langzaam stromende rivier en laag verval gebied.

Free E Yourself
Free E Yourself uit Velserbroek heeft een apparaat ontwikkeld dat ter plekke waterstofgas maakt om mee te lassen en snijden. Gasflessen niet meer nodig.

Green A
Green A uit Amsterdam: Squall is 100% biologische en afbreekbare toevoeging voor gewasbeschermingsmiddel waardoor 20% minder nodig is voor dezelfde bescherming.

LENS
LENS BV uit Amsterdam: Zonnestroomverdeler waarbij zonnestroom van een groot efficiënt zonnesysteem op een gedeeld dak wordt verdeeld over meerdere privémeters.

Natural Plastics
Natural Plastics
 uit Beverwijk: Boomverankeringssysteem van bioplastic, in plaats van boompalen.

Nova Lignum
Nova Lignum BV uit Zevenbergen: Cradle to cradle gevelbekleding gemaakt van plantenafval. Lees hier een interview met Nova Lignum op Energievastgoed.nl.

Solynta
Solynta uit Wageningen: Aardappelveredeling die vier tot tien keer sneller is dan het traditioneel kruisen van rassen.

Twan Heetkamp Trailers
Twan Heetkamp Trailers BV uit Venlo: Groene koeltrailer, benut zonne- en rem-energie zodat de koelmotor op elektriciteit loopt.

In 2012 won IRWES Dakunit die windenergie kunnen opwekken ‘in harmonie met de bebouwde omgeving’.

Stemmen?

Er kan via deze website op de finalisten gestemd worden.