Opinie: Grootverbruiker, meer energiebelasting betalen graag (+rekenvoorbeelden)

Opinie: Grootverbruiker, meer energiebelasting betalen graag (+rekenvoorbeelden)

Door Roebyem Anders – Grote Nederlandse bedrijven zouden gebukt gaan onder torenhoge stroomrekeningen. Onzin, zegt Roebyem Anders van Zonline, Nederlandse grootverbruikers worden juist teveel in de watten gelegd, wat de groei van duurzame energie ernstig belemmert. Dus schroef de energiebelasting voor grootverbruikers alsjeblieft een paar tandjes op. Dan kunnen grootverbruikers net zoals het MKB een mooi rendement op een investering in zonnepanelen behalen. 

Groene stroom boosdoener

‘Nederlands bedrijfsleven betaalt de hoofdprijs voor energie’ (artikel achter betaalhekje, redactie) kopte Het Financiële Dagblad op 28 oktober. De stroomprijzen die bedrijven achter onze dijken betalen ‘lopen ernstig uit de pas’ met buurlanden, oplopend tot een ruim 30 procent hogere prijs per kilowattuur (KWh) dan Duitse bedrijven neertellen.
En weer is groene stroom de boosdoener. Als zich enorme aanbodpieken in wind en zonnestroom voordoen, kunnen Duitse bedrijven voor een prikkie elektriciteit kopen. Gezien de grote duurzame opwekcapaciteit in Duitsland gebeurt dit zo vaak dat ze per saldo ruim 30 procent goedkoper uit zijn dan hun collega’s in Nederland, aldus het FD.

Alarmfase Drie

Verschrikkelijke visioenen dringen zich op. Slinkende winstmarges, massaontslagen, Nederlandse bedrijven die staan te dringen om hun fabrieken naar Duitsland te verkassen. Dat beseffen die Duitsers zich niet als ze argeloos zonnepaneeltjes op hun dak schroeven.
Maar klopt het alarmerende FD-artikel? Ik zie twee gaten in het verhaal. Ten eerste de grote stroomprijsverschillen waar het artikel mee schermt. De bron hiervoor is een ‘overzicht’ van stroombeurs APX. Welke periode is bekeken, blijft echter volstrekt onduidelijk. Is dat een dag, een maand, drie jaar?

Prijsvoordeel

Bij raadpleging van Eurostat doemt bovendien een heel ander beeld op. De officiële Europese cijferfabriek beraamt dat Duitse grootverbruikers in 2013 gemiddeld 8,6 cent exclusief belasting per KWh moeten betalen. In Nederland zijn grootverbruikers net iets minder dan 8 cent kwijt. Prijsvoordeel voor Nederlandse bedrijven dus.

Lage energiebelasting

Maar het voordeel wordt nog groter. Grootverbruikers in Nederland betalen ruim 1 cent per KWh aan energiebelasting. Duitse bedrijven betalen drie keer zoveel. Dus zelfs als de handelsprijs voor Duitse stroom een stuk lager zou zijn, dan zijn Duitse en Nederlandse grootverbruikers inclusief belasting ongeveer hetzelfde af.

Krokodillentranen

Nederlandse grootverbruikers zijn dus helemaal niet zielig. Integendeel, ze worden juist in de watten gelegd met extreem lage energiebelasting, zowel ten opzichte van grote bedrijven in Duitsland als ten opzichte van kleinere zakelijke gebruikers in Nederland. Die laatste groep betaalt namelijk rond 4 cent energiebelasting per KWh.
In plaats van non-problemen aan te zwengelen, kan het FD dus beter een artikel wijden aan het perverse principe dat de grootste verbruikers in Nederland de laagste energiebelasting betalen. Zo krijgen grote bedrijven niet alleen een ingebakken concurrentievoordeel op het MKB cadeau, het remt ook brede verspreiding van duurzame stroom zonder subsidie.

Zonnepanelen

Waarom? Omdat duurzame opwekking bij een energiebelasting van rond 4 cent per KWh een ijzersterke business case heeft. Neem onderstaande twee voorbeelden van klein zakelijke stroom gebruikers:

Business case 1
In het eerste geval gaat het om een bedrijf dat minder dan 10.000 kWh op jaarbasis verbruikt, denk bijvoorbeeld een ZZP-er met kantoor- of dokter met praktijk aan huis. Een investering in 24 zonnepanelen levert een rendement van 15 procent op. Mocht het bedrijf ook fiscale voordelen kunnen benutten dan kan het rendement oplopen tot 17,5 procent (of zelfs nog hoger indien het bedrijf meer belasting betaalt): na 7 jaar is de investering in de zonnepanelen terugverdiend, waarna de praktijk of het kantoor nog gemiddeld 18 jaar jaar van ‘gratis’ zonnestroom kan genieten. Over een periode van 25 jaar is zonnestroom vele malen goedkoper dan stroom van het net (6 cent versus 18 cent per kilowatt uur). Een ‘no brainer’ dus voor wie een klein bedrijf heeft en net als een huishouden de volle mep voor stroom betaalt.

Business case 2
Maar neem nu een showroom, garage of collectief van fysiotherapeuten. Zij vallen binnen de groep ‘kleinverbruikers’ en betalen 4 cent energiebelasting. In dit tweede geval gaat het bijvoorbeeld om een bedrijf dat het dubbele aan stroom verbruikt, 20.000 kWh per jaar. 2/3 Deel van dit stroomverbruik wordt gedekt met zonnestroom van 60 panelen, waarvan de investering een rendement oplevert van bijna 11 procent. Tel daar nog 1,5 procent rendement bij op als het bedrijf 20 procent vennootschapsbelasting betaalt en fiscale voordelen van bijvoorbeeld de Energie Investerings Aftrek kan benutten. De gemiddelde stroomprijs over 25 jaar halveert: van ruim 12 cent per kWh grijze stroom naar 6 cent voor zonnestroom.

Zonline geeft hieronder een transparant, indicatief rekenvoorbeeld van beide cases. Klik om te vergroten. 

tabelzonline

Meer energiebelasting

Kortom, als Nederlandse grootverbruikers een paar cent meer energiebelasting moeten betalen dan kunnen ze- net als hun grote Duitse collega’s – en masse hun daken met zonnepanelen volleggen. Niks hoofdprijs voor energie dus. Wie eerlijke concurrentie echt serieus neemt en tegelijk verspreiding van duurzame energie wil stimuleren, kan maar een conclusie trekken: de energiebelasting voor grootverbruikers moet juist omhoog.

Roebyem Anders is mede-oprichter en directeur van het zonnepanelenbedrijf Zonline. Zij is te volgen op haar twitter account @roebyem en @zonline_nu. 

Lees ook een eerdere column van Roebyem Anders: “Prestaties zonnepanelen beter met groen dak”