Fiscus geeft meer uitleg btw-plicht zonnepanelen

Fiscus geeft meer uitleg btw-plicht zonnepanelen

De Belastingdienst heeft in een FAQ-document meer uitleg gegeven over de btw-regels voor particuliere bezitters van zonnepanelen. Particulieren die na 1 april 2013 hun zonnestroom-installatie hebben aangeschaft kunnen btw terugvorderen van de fiscus. Wel gelden hiervoor een aantal voorwaarden.

Ondernemer voor btw

De fiscus stelt een aantal voorwaarden voordat je als eigenaar van een installatie aan kan worden gemerkt als ondernemer voor de btw.

  • De particulier moet regelmatig en tegen vergoeding (doorgaans saldering) stroom leveren aan de energieleverancier (met een kleinverbruikersaansluiting)
  • Dit heeft ook betrekking op bezitters van een analoge (=terugdraai) meter omdat de vergoeding voor de stroom doorslaggevend is.

Degenen die aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is per definitie ‘ondernemer’ omdat je stroom levert aan een energiebedrijf en daarmee ‘belaste prestaties’ levert, aldus de fiscus.

‘Kleine ondernemer’

In de praktijk zal een overgroot deel van deze ‘ondernemers’ zich niet hoeven aan te melden zolang ‘het btw-bedrag (te betalen btw over uw omzet na aftrek van de voorbelasting (btw) op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen) over een kalenderjaar 1.345 euro of minder is’.

Voorbeeld

Stel dat een particulier 2000 kilowattuur op het net invert en daarvoor een vergoeding krijgt van 0,07 euro per kWh dan bedraagt het verschuldigde BTW-bedrag hierover: 2.000 x 0,07 x 21% = 29,40 euro.
Verbruikt deze zelf 1.000 kWh dan is daarover 1.000 x 0,191 x 21% = 39,90 euro btw verschuldigd (totaal dus 69,30 euro).
De fiscus zegt hierover: ‘Op grond van de Kleine-ondernemersregeling hoeft u dit BTW-bedrag niet op aangifte te voldoen (omdat het bedrag niet uitkomt boven 1.345 euro). Als de voorbelasting hoger is dan de verschuldigde BTW (in dit geval (69,30 euro) heeft u nog wel recht op teruggaaf van het saldo-bedrag.

1 april 2013

De Belastingdienst heeft een grens gelegd bij 1 april 2013. Particulieren die hun zonnepanelen voor 1 april 2013 hebben laten aanbrengen, hebben geen recht op aftrek van de btw. Particulieren moeten zich namelijk tijdig melden als ondernemer binnen 1 maand na afloop van het kwartaal ‘waarin het recht op aftrek is ontstaan’ (datum van factuur).

FAQ

De nieuwe regels roepen veel vragen op. Lees hieronder alle vragen en antwoorden over deze kwestie.

Bron: Belastingdienst