PGGM mag warmtenetten Essent inlijven

PGGM mag warmtenetten Essent inlijven

PGGM Infrastructure Funds mag het warmtenetwerk van energiebedrijf Essent overnemen. Dit maakt de Autoriteit Consument en Markt bekend. Eind vorig jaar maakte PGGM bekend dat het Essent Warmte wilde inlijven. Het is onbekend welk bedrag met de overname gemoeid is. Na de overname blijft er in de markt genoeg concurrentie, zo oordeelt de ACM.

Warmtenetwerk

In een persbericht eind vorig jaar meldde Essent dat PGGM en technisch dienstverlener Dalkia nemen het warmtenetwerk van Essent over. Ook worden drie warmtekrachtcentrales in Helmond, Eindhoven en Enschede overgenomen van RWE Generation Nederland. Het gaat in totaal om 64 warmtenetwerken die verspreid liggen door heel Nederland (975 kilometer aan leidingnetwerk). Het netwerk levert warmte en warm water aan meer dan 62.800 huishoudens en 1.240 zakelijke klanten. Essent meldt dat er voor gebruikers van stadsverwarming niet veranderd. Essent blijft leverancier van de warmte.  In het eerste kwartaal van 2014 worden alle overgenomen onderdelen samengevoegd tot een nieuw bedrijf. Het overnamebedrag is niet bekend gemaakt. Tegenover nieuwsdienst Energeia zei een woordvoerder van PGGM dat het om een bedrag ‘boven de 100 miljoen euro’ gaat.

Gasnetwerk

Pensioenfonds heeft zich al eerder op het overnamepad bevonden.  In september 2013 werd voor een onbekend bedrag een belang van 33,2 procent genomen in offshore gasnetwerk NOGAT (Northern Offshore Gas Transport). Het aandeel werd gekocht van GDF Suez. Via deze pijpleiding wordt gas uit de Noordzee naar het vasteland getransporteerd. Het gaat om een derde van alle offshore geproduceerde aardgas. Eerder was de NAM eigenaar, maar deze verkocht het in 2008 aan GDF Suez.  Zie hieronder een impressie van het netwerk (bron: GDF-Suez)

a4561e3698

Aandeelstructuur NOGAT BV

Hoe zien de nieuwe aandeelverhoudingen van NOGAT eruit? Het blijkt dat de Nederlandse Staat via Energie Beheer Nederland een dikke vinger in de pap heeft:

  • Energie Beheer Nederland bezit 45 procent van de aandelen. EBN is een zelfstandige onderneming met de Nederlandse Staat als enige aandeelhouder. EBN is bijvoorbeeld ook aandeelhouder in gashandelaar Gasterra (aandelenstructuur aldaar: 50 procent EBN, 25 procent Shell en 25 procent Exxon Mobil).
  • PGGM Infrastructure Fund (33,2 procent)
  • GDZ-SUEZ (15,1 procent na overname PGGM)
  • Het Franse olie – en gasconcern Total S.A. (5 procent)
  • Venture Production (1,8 procent). Venture is in 2009 overgenomen door het Britse energieconcern Centrica.

Bronnen: Autoriteit Consument & Markt / Essent