Solar shake-out gaat door: Solarbird en Keur Solar failliet

Solar shake-out gaat door: Solarbird en Keur Solar failliet

De solarbedrijven Solarbird en Keur Solar zijn failliet verklaard. Solarbird adviseerde de gemeente Delft over energiebesparing en duurzame energie en leverde zonnepanelen aan de Utrechtse energiecoöperatie Energie-U.

Solarbird

De handelsnaam Solarbird uit Woerden staat onder een aantal andere namen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. 11 februari zijn de volgende vennootschappen failliet verklaard: Consutradecom BV, RMG BV en Evolutieadvies BV. Deze BV’s zijn ingeschreven op hetzelfde bedrijfsadres van Solarbird. Hoogstvermoedelijk bestaat er van Solarbird geen BV en bestaat deze enkel als handelsnaam. Afgaande op de beschrijving van de handelsactiviteiten werd vanuit Evolutieadvies de handelsnaam Solarbird gedreven.
Solarbird deed voor verschillende partijen zaken: installateurs, gemeenten, inkoop – en buurtcollectieven. Daar zitten niet de minste projecten tussen:

  • Voor de gemeente Delft voerde Solarbird het Energieloket Delft. Het bedrijf informeerde bewoners over energiebesparende maatregelen en duurzame energie.
  • Voor de projecten van Energie coöperatie Utrecht (Energie-U) leverde Solar Bird de zonnepanelen systemen, deed het installatiewerk en verzorgde de nazorg en garanties. Van Energie-U werd onlangs door de Utrechtse gemeenteraad nog een plan voor een windpark op industrieterrein Lage Weide weggestemd.
  • Zonnepanelen Collectief Barneveld. Solarbird voerde voor een inkoopcollectief van bewoners uit Barneveld een zonne-energieproject uit. Ze deed dit in samenwerking met het eveneens failliete Wassink Zonne-Energie.

Onbereikbaar

Een klant van Solarbird meldt 18 februari j.l. het volgende op het klachtenplatform Klachtenkompas. “Solarbird reageert al sinds weken niet meer op e-mail en is ook telefonisch niet meer bereikbaar. Vreselijk lastig als je een probleem hebt met de installatie die dit bedrijf heeft geleverd en waarvoor ze vanwege de garantie nog een zorgverplichting hebben. Solarbird laat haar klanten dus behoorlijk in de steek”.

Keur Solar

De handelsnaam Keur Solar viel onder de BV Zokeuk uit Nieuwegein en is 18 februari j.l. failliet verklaard. Deze speler installeerde zonnepanelen van de merken Panasonic en REC. Het bedrijf deed vooral projecten in de provincie Utrecht, maar ook daarbuiten. Het bedrijf was onderdeel van Keur Kozijn, dat al 22 jaar bestaat en vooral consumenten adviseert over energiebesparende maatregelen zoals isolatie. De handelsnaam Project Isolatie, ingeschreven op hetzelfde bedrijfsadres en ingeschreven als vennootschap Zoknev B.V, is ook failliet verklaard. Maar de diverse faillissementsdatabases vermelden niet de naam Keur Kozijn als zijnde failliet.

Het is nog onbekend of beide bedrijven een doorstart gaat maken en wat de gevolgen zijn voor de bestaande klanten.

Bronnen: Faillissementsdossier / Rechtspraak.nl