‘Goedkoopste solardeal ooit’: 3,5 eurocent per kWh

‘Goedkoopste solardeal ooit’: 3,5 eurocent per kWh

Het wordt ook wel de goedkoopste zonne-energiedeal ooit genoemd. Het energiebedrijf van de Amerikaanse stad Austin (Texas), Austin Energy, gaat 5 dollarcent (ongeveer 3,5 eurocent) betalen per kWh energie. De energie wordt opgewekt in twee zonneparken (in totaal 150 megawattpiek) in het westen van de staat Texas. SunEdison is eigenaar van de parken.

‘Goedkoopste solardeal’

Volgens experts is dit de goedkoopste deal in zonne-energie tot nu toe. Raj Prabhu, CEO van energieadviesclub Mercom Capital Group zegt: “Het is de goedkoopste deal die ik heb gezien, hoewel ik niet alle details weet. Maar als het waar is, gaat zonne-energie nieuw terrein aanboren. Energie-econoom Jurgen Weiss van de Brattle Group zegt: “Het is een van de laagste prijzen die ik heb gezien. In Duitsland zien we prijzen van rond de 13 dollarcent per kWh. Zoals velen hebben voorspeld, wordt zonne-energie een steeds aantrekkelijker alternatief voor fossiele brandstoffen”.

Belastingvoordeel

De gemeenteraad van Austin moet nog stemmen over het 25-jarige contract, waarmee per jaar 21 miljoen dollar is gemoeid. Op piekproductie moeten er op papier 14.000 woningen van stroom kunnen worden voorzien. Volgens Larry Weis, manager bij Austin Energy gaat het om conventionele zonnepanelen en niet om high tech varianten. Door een belastingvoordeel in de staat Texas kon de prijs van 8 dollarcent naar 5 dollarcent worden gebracht.

Zeer lage kWh-prijzen

Andere projecten met zeer lage kWh-prijzen

Kale energieprijzen

Financieel adviesbureau Lazard heeft onderzocht (PDF) wat de kale prijzen van de verschillende energiebronnen zijn. De Amerikaanse firma kwam met het onderstaande overzicht. Vooral windenergie kwam naar voren als een van de goedkoopste energiebronnen. Zonne-energie kan qua prijs wedijveren met kolen en gas (cijfers zijn van toepassing op de Amerikaanse energiemarkt, redactie). Klik op het overzicht om te vergroten.

Lazars-Unsubsidized-levelized-cost-of-energy-1024x380_868_322

Bronnen: MyStatesman / Greentechmedia / Misoenergy