Warren Buffett: “Meer miljarden naar windenergie”

Warren Buffett: “Meer miljarden naar windenergie”

Warren Buffett is van plan om nog eens miljarden dollars in wind – en zonne-energieprojecten te steken. Buffett, na Carlos Slim en Bill Gates de rijkste man op aarde, heeft via zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway al 15 miljard dollar (ruim 11 miljard euro) geïnvesteerd in hernieuwbare energie.

Hernieuwbare energie

De Amerikaan deed zijn uitspraken tijdens een energieevent in Las Vegas: “We hebben miljarden gestoken in de utiliteitssector en ik zal dat blijven doen. Deze industrie maakt je niet rijker, maar het houdt je rijk. En dat is de laatste tijd gelukt. We zijn tot de conclusie gekomen dat de rekensommen kloppen. Investeringen in de energiesector betalen zich terug.”
Buffett zal geld blijven steken in (hernieuwbare) energie via Berkshire Hathaway Energy. Daar vallen ook PacifiCorp en MidAmerican Energy onder. Hij is dan ook een voorstander van de belastingvoordelen die de Amerikaanse overheden geven bij investeringen in hernieuwbare energie.

Lees ook: “Warren Buffett steekt 1 miljard dollar in windturbines van Siemens”

Fossiele energie

Buffett steekt ook miljarden in de winning van fossiele energie. Zo steunt hij de bouw van een omstreden oliepijpleiding van Canada naar het Zuiden van de VS. Ook pleit hij ervoor om het gewonnen schaliegas vooral in de VS in te zetten en niet te exporteren. De voorraden gas zijn ‘nog steeds eindig’, aldus Buffett. Hij investeert dan ook miljarden in Suncor Energy, een Canadese producent van olie en aardgas en ’s werelds grootste fabrikant van bitumen. Suncor heeft overigens een BV in Amsterdam-Sloterdijk.

Blikjes cola

Buffett legde aan het publiek zijn beleggingsstrategie uit. Naar goed Amerikaans gebruik wacht hij op de juiste ‘pitch’: “Ik kan een jaar lang wachten op de ene pitch, als je dan maar raak slaat.” De multimiljardair investeert in veel populaire consumentenproducten zoals cola, computers en ketchup. Per dag worden er wereldwijd maar liefst 1,8 miljard blikjes Coca Cola verkocht. Stel dat je per blikje 1 dollarcent krijgt uitbetaald, tel uit je winst voor die dag, aldus Buffett in zijn toespraak. Met afgerond 9 procent is Buffett de grootste aandeelhouder van Coca Cola.

Portfolio

De beleggerssite Gurufocus heeft een recent overzicht (bijgewerkt tot 31 maart 2014) van alle investeringen van Berkshire Hathaway.
Het portfolio omvat 45 aandelen. Een relatief klein deel, 6,3 procent gaat naar energiebedrijven. Het meeste kapitaal wordt gestoken in finance en consumentenproducten.
Schermopname (8)

Schermopname (9)

Bron: SNL