De tien grootste faillissementen van energiebedrijven

De tien grootste faillissementen van energiebedrijven

Een miljarden bedrijf runnen in de energiesector is niet makkelijk. Vraag maar aan de bedrijfsleiding van sommige energiebedrijven die over de kop zijn gegaan door de jaren heen.

Sommigen, zoals Enron, werden neergehaald door interne vergrijpen. Enkele, zoals ATP, gaven de schuld aan schadelijk overheidsbeleid, weer anderen liepen van de rails door marktkrachten die het bedrijf en zijn aandelenhouders platzak achter lieten. Hier zijn de faillissementen die voor eeuwig in de grafstenen van gefaalde energie fortuinen gebeiteld staan.

Door Andrew Topf van Oilprice.com

1. Enron. Faillissement 2 december 2001. Activa $65.5 miljard
Enron groeide uit van een simpel pijpenbedrijf tot ’s werelds grootste handelaar in energie. Het gebruikte het internet om aardgas en elektriciteit te kopen en verkopen om nutsbedrijven en industriële grootgebruikers te helpen zich te beschermen tegen prijsfluctuaties. In het jaar 2000 was Enron een verbazingwekkende $68 miljard waard maar toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission begon te onderzoeken, bleek dat het geld was gebasseerd op duistere boekhoudpraktijken en ongeregistreerde verliezen. In één jaar viel de prijs van het aandeel van meer dan $90 naar minder dan $1, wat resulteerde in $11 miljard verlies voor de aandeelhouders. Het failissement dat volgde blijft tot de dag van vandaag de grootste in de Amerikaanse geschiedenis. CEO Kenneth Lay en medebestuurder Jeffrey Skilling werden in 2006 veroordeeld voor fraude en samenzwering. Lay overleedt aan een hartaanval terwijl hij het vonnis afwachtte. Skilling zit nog in de gevangenis.

2. Energy Future Holdings. Faillissement 29 april 2014. Activa $36.4 miljard
Energy Future Holdings werd in 2007 de grootste stroomproducent in de staat Texas nadat het TXU Corp. had uitgekocht voor $45 miljard. Maar het bedrijf zwoegde onder het gewicht van een schuld van $40 miljard nadat de inkomsten naar beneden doken doordat de prijzen voor elektriciteit en aardgas daalden. Energy Future Holdings werd opgebroken in verschillende onderdelen nadat er een herstructurereing deal was gesloten.

3. Pacific Gas & Electric Company. Faillissement 6 april 2001. Activa $36.1 miljard
California’s grootste publieke nutsbedrijf ging bankroet nadat deregulering ertoe leidde dat het bedrijf miljarden in schuld opliep. Nadat het zijn gasgestookte centrales had verkocht moest het bedrijf stroom kopen bij andere energiebedrijven. Inkopen tegen fluctuerende prijzen en verkopen tegen vaste prijzen leidde tot verliezen en uiteindelijk faillissement. Maar volgens Time daalden de groothandelsprijzen uiteindelijk en op de dag dat het bedrijf uit zijn faillissement kwam in 2004, waren de aandelen drie keer zoveel waard toen het een verzoek om bescherming indiende.

4. Texaco. Faillissement 12 april 1987. Activa $34.9 miljard
Texaco begon in 1901 als de Texas Fuel Company en was 100 jaar onafhankelijk voordat het fuseerde met Chevron in 2001. Echter, in de jaren ’80, raakte Texaco verwikkeld in een juridische strijd met Pennzoil en uiteindelijk was Texaco het bedrijf $10.5 miljard verschuldigd. Dat leidde ertoe dat Texaco faillissement aanvroeg, destijds de grootste in de Amerikaanse geschiedenis.

5. Calpine Corporation. Faillissement 20 december 2005. Activa $26.6 miljard
In het midden van de jaren ’00 was Calpine de grootste eigenaar van gasgestookte centrales in Amerika. Maar stijgende brandstofkosten leidde ertoe dat het bedrijf $22.5 miljard aan schuld op liep. Het bestuur wilde de opbrengst van de verkoop van activa inzetten om brandstoffen aan te schaffen maar de obligatiehouders staken hier een stokje voor. Het bestuur werd de laan uit gestuurd en een faillissementaanvraag volgde. Het bedrijf ontving $2 miljard aan financiering zodat het zijn klanten van energie kon blijven voorzien.

6. ATP Oil & Gas. Faillissement 17 april 2012. Activa $3.6 miljard
ATP Oil & Gas, een offshore olieproducent, herfinancierde in 2009 $1.5 miljard aan schulden met het doel om zijn productie te verdubbelen naar 50,000 vaten per dag. Toen kwam het BP Deepwater Horizon disaster. Een moratorium uit 2010 op diepwater operaties in de Golf van Mexico betekende dat ATP niet zijn putten kon slaan op het Titan productie platform. Gedwongen om zijn Titan activiteiten te stoppen en $350 miljoen te lenen, ging ATP hard naar beneden, verpletterd door $2.7 miljard aan schuldverplichtingen. In een Forbes artikel geeft ATP’s CEO de Obama regering en zijn “illegale verbod op diepwater boringen in de nasleep van de BP ramp” de schuld voor de implosie van het bedrijf.

7. Patriot Coal. Faillissement 9 july 2012. Activa $3.6 miljard
Als de grootste producent van thermische kolen in het oosten van de Verenigde Staten, was Patriot Coal bijzonder kwetsbaar voor de lage kolenprijzen, concurrentie van goedkoop aardgas, een vertragende Amerikaanse economie en strengere milieuwetgeving. Patriot Coal verloor sinds 2010 elk jaar geld en in 2012 tekende het een verlies op van $198.5 miljoen. Om te blijven drijven gedurende het Chapter 11 faillissement proces ontving het bedrijf $802 miljoen van drie verschillende banken.

8. James River Coal. Faillissement 8 april 2014. Activa $1 miljard
Ook het slachtoffer van de neergang van kolen in de VS, verklaarde James River Coal zichzelf failliet in april 2014, nadat het was herrezen van een eerder faillissement in 2004. Het bedrijf had een schuld van $818.7 miljoen uit staan nadat het een dozijn mijnen had gesloten. James River Coal kreeg een lening ter waarde van $110 miljoen om te kunnen blijven opereren onder bescherming van de rechtbank. Op het moment van het faillissement werden de aandelen van het bedrijf verhandeld voor 36 cent, vergeleken met $60 per aandeel in 2008.

9. OGX. Faillissement 30 oktober 2013. Schulden $5.1 miljard
De lieveling van de Braziliaanse miljardair Eike Batista, OGX Petróleo e Gas Participações SA vroeg een faillissement aan nadat het er niet in was geslaagd om tot een overeenkomst te komen met de crediteuren over een deel van de $5.1 miljard schuld. Het faillissement was het grootste in Latijns-Amerika. De slag die Batista’s mijn, olie en gas imperium kreeg te verduren, kwam nadat teleurstellende opbrengsten van offshore putten het vertrouwen van investeerders had gedeukt.

10. Suntech. Faillissement 20 maart 2013. Schulden $1.6 miljard
De Chinese zonnepanelenfabrikant, één van ’s werelds grootste, werd tot faillissement gedwongen nadat het bedrijf had gefaald $541 miljoen aan zijn obligatiehouders uit te betalen. Het onfortuinlijke lot werd toegeschreven aan een oververzadigde markt voor zonnepanelen die de prijzen deden klappen. Een andere zonne-energie gigant, het Duitse Q-Cells, was een jaar eerder het slachtoffer geworden van de neerwaartse spiraal.

Dit artikel van de hand van Andrew Topf verscheen eerst op Oilprice.com Het is met toestemming vertaald en hier gepubliceerd.

Beeld: frrl.wordpress.com