Model grootste getijdencentrale ter wereld getest in Delft

Model grootste getijdencentrale ter wereld getest in Delft

Het ontwerp voor de grootste getijdencentrale ter wereld gaat op schaal gebouwd worden in Delft om te worden getest.

De getijdencentrale zal met 16 turbines en een capaciteit van 320 MW de grootste ter wereld zijn. De planning is dat deze in 2018 in Swansey Bay, Zuid-Wales zal worden geïnstalleerd.

Getijdencentrale op schaal
Het kennisinstituut Deltares dat zich toelegd op water, ondergrond en infrastructuur gaat in opdracht van het bedrijf Tidal Lagoon de getijdencentrale op schaal nabouwen “in een faciliteitenhal in Delft om het ontwerp tot in detail te toetsen op hydrodynamische efficiëntie. Daarmee kunnen onnodige energieverliezen bij in- en uitstroming worden voorkomen. Dit komt het rendement van de centrale ten goede”, staat op de Deltares site.

getijverschil
Swansey Bay heeft het twee-na-hoogste getijverschil in de wereld. Het verschil tussen hoog en laag tij is gemiddeld 8.5 meter. De centrale zal van het hoogteverschil gebruik maken om energie op te wekken. Er zal een tien kilometer lange dam worden gebouwd waarin de 16 turbines worden geplaatst. Om het ecosysteem niet te veel te verstoren zal de dam de baai niet afsluiten maar in het midden worden gebouwd waardoor een lagune ontstaat.

getijdencentrale

Duurzame energie voor 155.000 huishoudens
De centrale zal veertien uur per dag energie genereren waarmee duurzame voorspelbare stroom wordt opgewekt voor 155.000 huishoudens. Het equivalent van 90% van de elektriciteit die door de gemeenschap in Swansey jaarlijkse wordt verbruikt.

Kennis
Op dit moment werkt Deltares aan de stromingsmodellen voor de test. Het schaalmodel van de centrale zal begin 2015 operationeel zijn. “De kennis die hier wordt opgedaan, kan ook bij andere projecten voor getijdencentrales worden ingezet”, aldus Deltares.

Bron: deltares.nl, tidallagoonswanseabay.com. Via: groenecourant.nl.
Beelden: deltares.nl.