Proefinstallatie Blue Energy geopend

Proefinstallatie Blue Energy geopend

Woensdagmiddag is de proefinstallatie voor Blue Energy op de Afsluitdijk geopend. Het is de eerste blauwe-energiecentrale ter wereld. Met de proefinstallatie wordt de winning van energie uit zoet en zout water in de praktijk getest.

Met blauwe energie wordt de energie bedoeld die wordt gewonnen uit het verschil in zoutconcentratie tussen zoet en zout water. Koning Willem-Alexander stelde de blauwe-energiecentrale gisteren officieel in gebruik.

Grote potentie

Het wordt in de toekomst mogelijk om tien procent van het Nederlandse elektriciteitsverbruik op te wekken met blauwe energie, zo meldt de website Utilities. Met grote rivieren als de Rijn en de Maas heeft Nederland een enorme potentie op dit gebied en daarom brengt het bedrijf REDstack BV Blue Energy nu in Nederland naar de markt. Blauwe energie is een nieuwe manier om duurzame energie op te wekken uit zeewater door gebruik te maken van de waterkracht.

De Universiteit Twente levert een belangrijke bijdrage aan het onderzoek en de verdere ontwikkeling van de centrale en werkt intensief samen met het onderzoeksinstituut Wetsus, Fujifilm en andere organisaties.

Blue Energy

Utilities meldt dat het de verwachting is dat het met Blue Energy lukt om voor acht cent per kWh (zonder subsidie) energie op te wekken. Hiermee zou het een stuk goedkoper worden dan zonne- en windenergie, maar energie uit aardolie is momenteel nog goedkoper. Blue Energy kan continu worden opgewekt, dit in tegenstelling tot zonne- en windenergie, die beide afhankelijk zijn van beschikbaarheid en het weer.

Hoe werkt het?

Daar waar zout en zoet water samenkomen kun je elektriciteit opwekken. Door het zoute en zoete water langs membranen te voeren, ontstaat een spanningsverschil dat wordt omgezet in elektriciteit. Zo legt prof. Kitty Nijmeijer van onderzoeksinstituut MESA+ van de Universiteit Twente uit aan Utilities.

Voor meer informatie en uitleg over de werking van Blue Energy kunnen geïnteresseerden het artikel lezen op Utilities.nl.

De opening

De proefinstallatie werd woensdagmiddag door Koning Willem-Alexander geopend.

Bekijk alle beelden van de opening op lc.nl.

Bronnen: utilities.nl, lc.nl
Beeld: Youtube.comlc.nl