Nieuwe getijdenturbines Afsluitdijk in gebruik

Nieuwe getijdenturbines Afsluitdijk in gebruik

Er is een nieuwe proefinstallatie stromingsenergie in gebruik genomen in een spuitkoker in de Afsluitdijk bij Den Oever door het bedrijf Tocardo en het Tidal Testing Centre (TTC).

 

Sinds 2008 draait bij Den Oever een getijstroomturbine van Tocardo in een van de spuisluizen van de Afsluitdijk. De turbine maakt gebruik van de stroming in het water om energie op te wekken, ook wel bekend als waterkracht technologie. De proefinstallatie is nu uitgebreid met een nieuwe opstelling waarin drie getijdenturbines naast elkaar in een spuikoker zijn geplaatst, zo meldt het Noordhollands Dagblad.

Meer Afsluitdijkprojecten

Tocardo meldt dat de proefinstallatie als test dient, waarbij de kennis en ervaring die wordt opgedaan, gebruikt wordt om over een aantal jaar bij Kornwerderzand een nog groter plan te realiseren waar met dezelfde techniek nog meer energie kan worden opgewekt, aldus Hans van Breugel, directeur bij het bedrijf.

De installatie wordt gefinancierd door het Waddenfonds, een non-profit organisatie die duurzame ontwikkeling in de regio Waddenzee wil bevorderen en ook door lokale en nationale overheden.

Meer informatie

Lees het volledige artikel over de opening van de getijdenturbines op de website van het Noordhollands Dagblad, of kijk hier voor meer informatie over de projecten van Tocardo.

Bronnen en beeld: Noordhollands Dagblad en Tocardo