Getijdenenergie Tidal Lagoon Swansea Bay in testfase

Getijdenenergie Tidal Lagoon Swansea Bay in testfase

Het in Delft gevestigde onderzoeksinstituut Deltares doet een test op schaal met turbine voor getijdenenergie, voor toepassing in de Swansea Bay in Wales, met getijdenverschillen tot 10 meter.

Deltares, het kennisinstituut op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur begint met onderzoek naar het Tidal Lagoon-project. Het project omvat de bouw van een getijdencentrale in Swansea, Wales. Het idee komt van het bedrijf Tidal Lagoon Swansea Bay. Het bedrijf focust zich enkel op dit project. Ze zijn drie jaar geleden begonnen met de eerste verkenningen en inmiddels is het project er bijna. Deltares doet nu onderzoek hoe de golfcentrale op de meest efficiënte manier gebouwd kan worden.

Groot verval

De baai is onderhevig aan extreme getijdenverschillen die soms wel tien meter bedragen. Van deze extreme omstandigheden zal nu een deugd worden gemaakt door energie op te wekken die tienduizenden huishoudens van stroom kan voorzien. Het vermogen van de getijdencentrale wordt nu geschat op 320 megawatts. Dat is een enorm hoge opbrengst. Voor dezelfde hoeveelheid energie zouden bijna 100 windmolens geplaatst moeten worden.

Afgedamde lagune

Het principe is simpel: de turbines worden gebouwd in de afdamming van lagune. Wanneer het water daar laag staat, is het waterpeil op zee juist hoog. Door dan de turbines open te zetten, stroomt het water door de turbines terug naar de lagune. De turbines zullen dan worden aangedreven door de druk van het stromende water. Naast de turbines bevinden zich sluizen die open worden gezet zodra de er niet genoeg water door de turbines stroomt. Hiermee kan er extra druk op het water worden gezet, wat tussen de getijden door ook nog energie kan opwekken. Maar zo simpel is het in de praktijk niet. Voor zo’n groot project moeten vergunningen worden aangevraagd, het bouwen in zee zou namelijk een risico voor de flora en fauna kunnen opleveren. Om dit risico zo klein mogelijk te houden moet veel onderzoek gedaan worden. In juni laat de overheid weten of het toestemming geeft over het prestigeproject.

Nieuwe turbinetechniek

Bij het maken van de turbines komt ook veel rekenwerk kijken. Elke situatie moet uitvoerig getest worden om klaar te zijn voor alle omstandigheden. Voor dat rekenwerk is de hulp van Deltares ingeroepen. Op een schaal van 1 op 35 hebben zij een testturbine gemaakt. De onderzoekers zijn nu bezig met een ontwikkeling waardoor de turbine optimaal kan functioneren. Ook zijn deze turbines onderscheidend van andere turbines doordat ze in twee richtingen functioneren. Door het water zowel bij eb áls bij vloed door de turbines te laten stromen, kon er gedurende de hele cyclus groene energie opgewekt worden.

Hieronder is de te zien hoe de turbine er van binnen uit moet komen te zien.

tidal lagoon swansea

 

(Beeld: Tidal Lagoon, via De Ingenieur)