Chinees-Nederlandse samenwerking voor innovatie biogas

Chinees-Nederlandse samenwerking voor innovatie biogas

Minister-president Mark Rutte is vandaag aanwezig geweest bij de ondertekening van twee strategische overeenkomsten ter versterking van de Chinees-Nederlandse betrekkingen op het gebied van duurzame energieoplossingen.

ECN, Dahlman Renewable Technologies (DRT), Jiangsu Antai New Energy Technology (JAE) en het gemeentebestuur van Jingjiang gaan een strategische samenwerking aan met als eerste doel de realisering van biomassavergassing op basis van lokaal stro voor de productie van ‘groene stroom’.

In 2016 moet dit gerealiseerd worden in Jingjiang City. Burgemeester dr Ni Bin van Jing Jingjiang City city zegt verheugd te zijn over de samenwerking. ‘We zijn blij wat we gebruik kunnen maken van de kennis van deze Nederlandse organisaties. We zien uit naar een vruchtbare relatie.’

ECN werkt op het moment aan een breed scala een innovaties die een biobased economie duurzaam en economisch moet realiseren. De technologie ‘Milena – en Olga technologie’ is gebaseerd op een thermische vergassing waarbij biomassa in vaste vorm wordt omgezet naar gas. Op deze manier wordt biogas geproduceerd voor gebruik in machines, turbines of verwarmingsketels. Dahlman, een pionier op het gebied van hernieuwbare technologie heeft nu van ECN de licentie gekregen om de technologie te gaan gebruiken.

De twee bedrijven zullen de in de toekomst nauw gaan samenwerken. Volgens Dahlman’s CEO Frank Egas vullen ECN en Dahlm elkaar goed aan. ‘Door samen te werken versnellen we de innovatie van het vergassingproces.’ Sinds 2014 is ECN in contact met Jingjiang en JAE. Sindsdien zijn de onderhandelingen snel gegaan waarbij een bezoek van JAE aan de door Dahlman opgezette fabriek in het Portugese Tondela de doorslag heeft gegeven. Topman Chen Guochong van Jingsu Antai New Energy zei onder de indruk te zijn van de Portugese installatie. ‘We verheugen ons zeer op de samenwerking in dit project.’

Bron & beeld: ECN