ACM: ‘Productie groen gas kan groeien’

ACM: ‘Productie groen gas kan groeien’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft spelregels opgesteld waaraan bedrijven die groen gas willen leveren zich moeten houden. ‘Groen gas kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Het groene gas moet wel aan bepaalde eisen voldoen om aan ons gasnet geleverd te mogen worden’, aldus ACM.

‘De regionale netbeheerders die het groene gas transporteren naar consumenten en bedrijven moeten de zekerheid hebben dat het gas geschikt is voor veilig gebruik en dat het dezelfde hoeveelheid energie (calorische waarde) heeft als het gas uit Groningen. Daarom zijn er nu spelregels waaraan bedrijven die groen gas willen leveren zich moeten houden’, aldus ACM. Uiteindelijk wil ACM dat partijen makkelijker gaan kiezen om groen gas te produceren en leveren aan consumenten en bedrijven.

Groen gas

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 25 bedrijven die groen gas leveren. Dit zijn vooral afvalverwerkingsbedrijven. ‘Groen gas wordt gemaakt van organisch materiaal. Bijvoorbeeld van het afval uit de groene GFT-bak die consumenten wekelijks aanbieden aan hun afvalverwerker. Maar ook mest en plantafval van boeren en tuinders wordt gebruikt om groen gas te produceren’, aldus ACM.

Juiste kwaliteit

Ook stelt ACM nu, op voorstel van de netbeheerders, ook eisen aan de invoedingsinstallatie en de meetapparatuur. ‘Daardoor weten producenten, maar ook de netbeheerders, zeker dat het gas de juiste kwaliteit heeft en dat het gastransport niet in gevaar komt. Daarnaast wordt nu ook de verrekening geregeld tussen netbeheerders en bedrijven die groen gas leveren’, aldus ACM.

Lees hier meer over groen gas.

Bron: ACM.
Beeld: Wikipedia (Martina Nolte, License: Creative Commons by-sa-3.0 de, cropped)