FrieslandCampina vervangt aardgas door pyrolyse olie voor CO2-reductie

FrieslandCampina vervangt aardgas door pyrolyse olie voor CO2-reductie

Gisteren werd de nieuwe pyrolyse fabriek Empyro in Hengelo in gebruik genomen. De uit biomassa verkregen olie wordt geleverd aan FrieslandCampina, die daarmee 10 miljoen m3 aardgas per jaar bespaart.

Persbericht – Precies een jaar na de start van de bouw is woensdag 20 mei de pyrolyse fabriek Empyro, feestelijk geopend. De openingshandeling is verricht door de Gedeputeerde van de Provincie Overijssel, Eddy van Hijum, die een tankauto met door Empyro gemaakte pyrolyse olie vulde. Empyro maakt uit houtresten binnen een paar seconden olie, daar waar de natuur enkele miljoenen jaren nodig heeft. De pyrolyse olie wordt afgenomen door FrieslandCampina en in hun nieuwe duurzame energievoorziening in Borculo verstookt.

Pyrolyse technologie

Empyro produceert olie uit biomassa (houtsnippers) door het toepassen van pyrolyse, een techniek waarbij verhitting plaats heeft zonder zuurstof toe te voegen. Deze techniek is ontwikkeld aan de Universiteit Twente en doorontwikkeld door BTG-BTL, het moederbedrijf van Empyro. Empyro is een demonstratie project waar de technologie op commerciële schaal wordt gedemonstreerd en is een opmaat naar een verdere uitrol van deze innovatieve technologie.

FrieslandCampina

De geproduceerde pyrolyse-olie wordt verstookt in de nieuwe energiecentrale van FrieslandCampina Domo in Borculo, 30 km verderop. Door 10 miljoen m3 aardgas te vervangen door pyrolyse olie reduceert FrieslandCampina in Borculo de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 16.000 ton per jaar ofwel 15 % van hun huidige verbruik. Roelof Joosten, COO FrieslandCampina Ingredients: ‘FrieslandCampina wil de groeiende wereldbevolking voorzien van zuivel, dat een belangrijk onderdeel is van de basisvoeding. Tegelijkertijd willen we duurzaam en efficiënt produceren. Door gebruik te maken van een duurzame energiebron als pyrolyse olie zetten we een nieuwe stap op weg naar klimaat neutrale groei.’

Financiering

De pyrolysefabriek heeft bijna 20 miljoen EUR gekost. Het eigen vermogen is ingebracht door BTG BioLiquids, Tree Power, private investeerders en het Energiefonds Overijssel. De lening voor het project is verstrekt door het Energiefonds Overijssel. Voor de investeringen op het innovatieve deel is gebruik gemaakt van innovatiesubsidies van de Europese Commissie (FP7) en het Nederlandse Topsectorenprogramma (TKI-BBE).

Eerste olie

Gerhard Muggen, algemeen directeur van Empyro: ‘We hebben tijdens de inbedrijfstelling al honderden tonnen olie gemaakt met een goede kwaliteit. Dat we deze olie vandaag kunnen versturen naar onze klant FrieslandCampina is weer een belangrijke stap en biedt veel vertrouwen in de toekomst.’

Bron: BTG BioLiquids BV / Empyro BV