LightRec op zoek naar laatste ‘freeriders’

LightRec op zoek naar laatste ‘freeriders’

Het aantal deelnemers van Stichting Lightrec is het afgelopen jaar flink gegroeid. Dat blijkt uit het jaarverslag dat vorige week werd gepubliceerd door de inzamelaar van energiezuinige verlichting. LightRec neemt aan dat hiermee het overgrote deel van de Nederlandse producenten en importeurs zich officieel bij haar heeft geregistreerd, maar blijft naarstig op zoek naar zogenaamde freeriders.

Persbericht – Sinds juli 2014 hebben dertig nieuwe verlichtingsproducenten en -importeurs zich aangemeld bij het inzamelsysteem. De groei is mede het gevolg van de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) die begin dit jaar van kracht werd voor verlichtingsproducenten.Door de AVV zijn alle producenten en importeurs van verlichting verplicht om zich aan te sluiten bij Stichting LightRec.

Verplicht, maar nog niet compleet

Hoewel producenten en importeurs van verlichting verplicht zijn om zich aan te melden bij LightRec, houden ze zich nog niet allemaal aan deze wettelijke verplichting. Producenten en importeurs die hun verantwoordelijkheid niet nemen zijn ‘freeriders’ van het landelijke inzamelsysteem. Deelnemers van LightRec betalen immers een vast bedrag per lamp en armatuur voor de inzameling en recycling.

‘We komen nog steeds producenten en importeurs tegen die niet zijn aangesloten bij LightRec’, aldus Gied van Hoorn, directeur van LightRec. ‘Als alle producenten zich aanmelden, kunnen we de inzameling en recycling van verlichting ook voor de toekomst garanderen. Zo kunnen we zo veel mogelijk verlichting recyclen en schaarse grondstoffen behouden.’

Verkoop led stijgt

Nederlanders hebben voor het eerst meer ledlampen dan spaarlampen gekocht, zo blijkt verder uit het jaarverslag. De verkoop groeide het afgelopen jaar met 55 procent naar 11,2 miljoen exemplaren. Ook de verkoop van tl-verlichting en armaturen steeg licht. Het aantal verkochte spaarlampen kwam uit op 6,2 miljoen stuks.

Extra aandacht voor recycling

Volgens LightRec voltrekt de overgang naar ledverlichting zich vooral op de professionele markt in een razend tempo. Consumenten doen er iets langer over om de omschakeling te maken. LightRec grijpt deze transitie aan om extra aandacht te vragen voor het feit dat de oude gasontladingslampen (tl-buizen en spaarlampen) die worden vervangen, moeten worden ingezameld voor recycling. Van Hoorn: ‘Deze lampen bevatten stoffen die apart moeten worden verwerkt en goed kunnen worden gerecycled.’

Daarnaast benadrukt de stichting dat ook ledverlichting aan het einde van de levensduur apart moet worden ingeleverd voor recycling.

Lees het complete jaarverslag van Stichting LightRec hier.

Beeld ledverlichting: Shutterstock