‘Klimaatverandering leidt tot biljoenenverlies’

‘Klimaatverandering leidt tot biljoenenverlies’

Als het effect van de klimaatverandering niet tot maximaal 2 graden Celsius beperkt kan worden, zal dit resulteren in extreme verliezen voor private investeerders en overheden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Economist Intelligence Unit, de onderzoeksdienst van tijdschrift The Economist.

De analyse van de EIU richt zich in de eerste plaats op private investeerders. Volgens het onderzoek zal een stijging van meer dan 2 graden resulteren in verliezen van ruim 4200 miljard dollar in 2100 wereldwijd. Bij een verdere stijging tot 5 graden zou het gaat om 7000 miljard en een temperatuurstijging van 6 graden resulteert in het extreme bedrag van 13.800 miljard dollar aan verliezen. Wanneer gekeken wordt naar de situatie voor overheden is de situatie nog schrijnender: dan zal een opwarming van 6 graden resulteren in verliezen die kunnen oplopen tot 43.000 miljard dollar.

Stagnatie en extreem weer

Deze schokkende bedragen komen deels voort uit een stagnatie in de economie die het gevolg zal zijn van opwarming van de aarde. Op de lange termijn zal dit volgens de analisten ook zorgen voor consequenties die buiten de private investeerders omgaan: klimaatverandering zal de gehele economie aantasten, zo waarschuwt het onderzoek.

Daarbij zullen extreme weersituaties zorgen voor verdere grote schade. Deze extreme situaties moeten volgens het onderzoek niet worden weggezet als onwaarschijnlijk: ‘De extreme scenario’s zijn misschien wel de belangrijkste van allen’, aldus de onderzoekers.

De EIU roept bedrijven en private investeerders dan ook op om nu keuzes te maken die de opwarming tegengaan. ‘Helaas benadrukken veel investeerders nu de opbrengst van kortetermijnbeslissingen, zonder te kijken naar wat langetermijndenken kan opleveren’, stelt het rapport. Verder benadrukken de onderzoekers dat de huidige regulering en controle van CO2-uitstoot tot nu toe weinig heeft opgeleverd. De onderzoekers roepen op tot transparantie, waarbij grote bedrijven hun uitstoot op een heldere manier openbaar maken.

‘Het goede nieuws is dat er veel mogelijkheden zijn om deze systematische klimaatgerelateerde risico’s te verlagen, en veel van deze mogelijkheden zijn ook winstgevend.’ Om dit te bereiken moeten meer partijen hun verantwoordelijkheid nemen om gezamenlijk tot een oplossing te komen voor de temperatuurstijging. ‘Als er geen sterke betrokkenheid is bij het tegengaan van broeikasgas, dan wordt een belangrijke kans weggegooid.’

Bron: The Economist