Universiteit Gent ontwikkelt innovatieve CO2-spons

Universiteit Gent ontwikkelt innovatieve CO2-spons

Persbericht – De Universiteit Gent en de University of California in Berkeley stellen een nieuwe, goedkopere technologie voor, in de vorm van een ‘CO2-spons’, om CO2 uit uitlaatgassen te halen door gebruik te maken van de restwarmte van deze gassen.

Dat meldt de Universiteit Gent (UGent) in een persbericht. Het voorstel is een innovatieve technologie tegen klimaatopwarming die is gebaseerd op geavanceerde moleculaire simulaties waarbij de hoge CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd kan worden.

CCS

CO2-afvang en -opslag (Carbon Capture & Sequestration, afgekort CCS) is een technologie die CO2 uit uitlaatgassen van elektriciteitscentrales opvangt om die vervolgens ondergronds op te slaan. Zo kan de CO2-uitstoot naar de atmosfeer op korte termijn drastisch gereduceerd worden. UGent noemt de technologie bijzonder belangrijk in de overgang naar een CO2-neutrale wereld.

CO2-spons

De nieuwe technologie vindt zijn grondslag in het gebruik van nanoporeuze materialen die fungeren als een CO2-spons. Bij contact met uitlaatgassen neemt de spons alleen CO2 op en geen stikstofgas (N2). In conventionele CCS wordt de spons vervolgens ‘uitgeknepen’ of opgewarmd en het is net die energieverslindende regeneratiestap die de hoge werkingskosten veroorzaakt.

In de nieuw voorgestelde technologie wordt de spons ondergedompeld in water. Dit water verdringt de CO2 uit het materiaal en wordt op zijn beurt opnieuw verwijderd door de spons in contact te brengen met de hete uitlaatgassen.

Volgens deze innovatieve aanpak hoeft er geen energie toegevoegd te worden aan het CCS-proces en kunnen de kosten ingrijpend gereduceerd worden. Zo is de grootschalige toepassing van CCS alweer een stap dichterbij, aldus UGent.

TEDxTalk: uitleg CCS (video)

Bekijk hieronder een video van een TEDx-talk waarin Lennart Joos, Chemical Engineer bij de University of California in Berkeley, meer uitleg geeft over CCS. Hij gaat in op de technologie van de CO2-spons (vanaf 3.27 min.), het voorstel waarover UGent en de University of California nu, een jaar later, een artikel hebben gepubliceerd.

Meer informatie

De resultaten van het conceptvoorstel zijn gepubliceerd in Energy & Environmental Science, een van de meest prestigieuze tijdschriften in de chemische en milieutechnologie. Lees hier het abstract (Engelstalig); voor het volledige artikel wordt een vergoeding gevraagd.

Beeld CO2-spons: Youtube / TedxTalks