KPN stapt in Low Power Wide Area Networks

KPN stapt in Low Power Wide Area Networks

In de afgelopen jaren zag KPN zijn inkomsten dalen door de krimpende zakelijke markt. Door zich te focussen op het Internet of Things, hoopt het telecombedrijf het tij te keren en uiteindelijk weer te kunnen groeien.

Internet of Things (IoT) duidt een situatie aan waarin alledaagse voorwerpen en apparaten zijn verbonden met het internet, waardoor data uitgewisseld kan worden. Daarmee kan het deel gaan uitmaken van smart grids. KPN wil dit nu verder integreren in de zakelijke kant van de telecombranche.

LoRa

‘Wij willen als KPN bijdragen aan de vestiging van een Internet of Things ecosysteem in Nederland’, vertelt chief financial officer Jan Kees de Jager aan Ben Zwirs van Dow Jones. ‘Daarom zal KPN in de loop van het jaar ‘LoRa’ introduceren in Nederland, een technologie om specifiek apparaten die weinig stroom gebruiken aan het internet te koppelen.’

LoRa zal naast de bestaande 2G, 3G en 4G netwerken gaan draaien. De nieuwe dienst is in staat kleine hoeveelheden data over een grote afstand te versturen, door middel van radiosignalen op een lage frequentie. Hierbij gaat het nu nog om relatief simpele data-overdrachten zoals het doorgeven van een locatie, gegevens voor dijkbewaking of gezondheidsdata uit wearables.

Naast de introductie van LoRa is KPN voornemens om deel te nemen aan de LoRa Alliance. Deze alliance werd in maart opgericht door grote bedrijven van over de hele wereld, met als gezamenlijk doel om de wereldwijde standaard te ontwikkelen voor Low Power Wide Area Networks. KPN staat niet alleen in het voornemen om het IoT verder te integreren. Zo werd Philips vorige week lid van Allseen Alliance, een industriegroep die open-source software ontwikkelt voor Internet-of-Things.

Bronnen: Beurs.nl & KPN

Beeld network-782707_640: Pixabay / jeferrb