IKEA stapt nu al volledig over op ledverlichting

IKEA stapt nu al volledig over op ledverlichting

Per september zal IKEA alleen nog ledverlichting verkopen, waardoor de traditionele spaar- en halogeenlampen uit de schappen worden gehaald. Hiermee is het Zweedse bedrijf de EU voor, die in 2020 bepaalde soorten halogeenlampen wil verbieden.

Per 2016 zou het binnen de Europese Unie niet meer toegestaan zijn om bepaalde soorten halogeenlampen te verkopen, maar de EU stelde deze wet uit tot 2020. De reden hiervoor is dat de ontwikkeling van ledverlichting nog niet ver genoeg gevorderd zou zijn om andere vormen van verlichting volledig over te nemen.

Ontwikkeling

Toch durft IKEA wel al dit jaar de stap te wagen. Volgens Steve Howard, IKEA’s Chief Sustainability Officer, schrok de consument eerst nog van de prijs van ledverlichting, maar is er in de afgelopen tijd een keerpunt bereikt in de prijs-kwaliteitverhouding van de ledverlichting. ‘Als het goed is voor de consument, zal het ook goed zijn voor IKEA’, vertelt Steve Howard aan The Guardian. ‘Als je een lamp kan produceren die 25-30 keer langer meegaat en ook nog eens tot 85% minder energie verbruikt, dan is dat de juiste beslissing voor de consument.’

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gaat het om 2,3 miljoen lampen die per jaar verkocht worden; wereldwijd zal het aantal dus flink oplopen. De ledlampen verbruiken gemiddeld 85% minder elektriciteit dan traditionele verlichting en gaan tot twintig jaar mee. ‘Dit is een belangrijke stap in het realiseren van de doelen uit onze People & Planet Positive duurzaamheidsstrategie. Nu de energierekeningen en de wereldwijde energieconsumptie steeds sneller stijgen, heeft led een enorme impact. Als één miljoen mensen één enkele lamp zouden vervangen voor een ledlamp, betekent dit een afname in CO2-uitstoot die gelijk staat aan 3.900 minder auto’s op de weg op jaarbasis’, aldus Howard.

Bron: The Guardian en ledmagazine.nl

Cursus zinvol toepassen van ledverlichting

Is led wel zaligmakend? Hoe werkt ledverlichting en wanneer kan led het beste toegepast worden? Hoe zit het met het energieverbruik, de investeringskosten en de terugverdientijd? Leer gedurende één middag de ins en outs van het zinvol toepassen van ledverlichting.

Lees meer over de cursus