Smart Storage Solutions: de toekomst van de netbeheerder

Smart Storage Solutions: de toekomst van de netbeheerder

Wat is de rol van de netbeheerder bij de energietransitie? Op Smart Storage Solutions neemt Marko Kruithof van Stedin de bezoekers mee op reis naar de toekomst.

Volgens onderzoek van PanelWizard in opdracht van Eneco denkt bijna één op de vijf Nederlanders dat over tien jaar de energieleverancier overbodig zal zijn geworden. Men verwacht tegen die tijd zelfvoorzienend te kunnen zijn op het gebied van energie. Of dit zo snel zal gaan is de vraag, maar dat de energievoorziening drastisch gaat veranderen, is wel zeker.

‘De energietransitie is al volop aan de gang’, zegt Marko Kruithof, manager Duurzaamheid en Vernieuwing bij netbeheerder Stedin. ‘Nog geen vijf jaar geleden werd op verjaardagen amper gesproken over energie. Maar tegenwoordig is dat geheel anders. We vinden het al normaal dat in de straat een elektrische auto aan de lader staat. Of dat in de buurt steeds meer daken van zonnepanelen worden voorzien. En dat opslag van energie als in proeftuinen wordt toegepast. Stedin heeft ervaring met opslag achter de voordeur, met mobiele opslag en ook met grootschalige opslag van elektriciteit.’

Maar wat betekent dit voor de consument? Kruithof: ‘Is er in de toekomst nog een energieleverancier nodig, of betrekken we alle energie uit de wijk waar we wonen? Wat wordt dan de functie van de netbeheerder? Hoe zal deze omgaan met de energietransitie? Is het huidige netwerkbedrijf een beperkende factor, of juist de aanjager voor een flexibel, maar betrouwbaar en betaalbaar elektriciteitssysteem?’

Kruithof neemt de bezoekers mee naar de toekomst van het netbeheer. Hij laat in de keuken kijken bij het netwerkbedrijf en beschrijft de kansen en bedreigingen van de energietransitie.

Smart Storage Solutions

De verwachtingen zijn hooggespannen over opslagsystemen. Innovaties buitelen over elkaar heen in de media over een toenemend aantal laad- en ontlaadcycli, de opslagcapaciteit, prijsdalingen, toepassingsgebieden en de gebruikte grondstoffen. Heeft Li-Ion de strijd gewonnen of gaat een andere techniek aan de haal met de omzet en als aanjager van de verduurzaming van Nederland?

Op Smart Storage Solutions leert u in één middag alles over actuele en toekomstige marktontwikkelingen en kansen van slimme opslagsystemen. Geef u daarom vandaag nog op voor Smart Storage Solutions op 4 november aanstaande.


Video: NiteFlix en TEAMNL